Правозахисники заявляють про переслідування та тиск на адвоката Романа Маселка

Дата: 27 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
Правоохоронці з Департаменту стратегічних розслідувань, які 26 лютого прийшли до офісу організації “Фундація DEJURE” та намагалися вручити колишньому члену Громадської ради доброчесності, а нині адвокату Роману Маселко протокол про порушення антикорупційного законодавства, пеленгували дані його мобільного телефону.
 
Про це повідомляє Громадська організація “Адвокатська дорадча група”.
 
Фото: Адвокатська дорадча група / Advocacy Advisory Panel

Правоохоронці були переконані в присутності Романа Маселко в офісі на підставі даних пеленгування його мобільного телефону. За їхніми словами вони “пробили” телефон Маселка. На запитання, як саме представники поліції дізнались, що адвокат перебуває в офісі організації “Фундація DEJURE”, вони відповіли, що в цьому їм допомогло “оперативне везіння”.

“Важливо розуміти, що використання оперативних інструментів (зовнішнього стеження, відстеження мобільних телефонів) в адміністративному провадженні є незаконним, окрім як з дозволу суду при розслідуванні тяжких і особливо тяжких кримінальних правопорушень”,– зазначається у повідомленні ГО “Адвокатська дорадча група”.

Правозахисники розцінюють такі дії поліції в колаборації з недоброчесними суддями як:

– незаконне стеження,

– демонстрацію контролю за пересуванням,

– погрози неправомірним притягненням до відповідальності, а також тиском на Романа Маселка як на адвоката, засновника ГО “Адвокатська дорадча група” та громадського діяча.

“Вважаємо це жалюгідною спробою вплинути на громадянську позицію Романа, його професійну і громадську діяльність. Вважаємо такі дії недопустимими і вживатимемо рішучих заходів для протидії поліцейському свавіллю, переслідуванню незалежних адвокатів і громадських діячів”, – зазначили представники Громадської організації “Адвокатська дорадча група”.

Нагадаємо, правоохоронці з Департаменту стратегічних розслідувань прийшли до офісу організації “Фундація DEJURE”, щоб скласти протокол про порушення антикорупційного законодавства на експерта організації та колишнього члена Громадської ради доброчесності Романа Маселка. Причиною цього став нібито конфлікт інтересів, адже Маселко, на думку слідчих, брав участь у затвердженні висновку про недоброчесність судді Окружного адміністративного суду міста Києва Тетяни Скочок, яка раніше розглядала його позов.

Правоохоронці близько години намагалися скласти та вручити Маселку протокол про порушення антикорупційного законодавства. 

“Протокол мені не вручили. Намагалися вручати, але потім прочитали половину та пішли”, – розповідає адвокат. 

Наразі візит правоохоронців він пов’язує зі своєю професійною діяльністю, а також підтримкою акції на захист одеського активіста Сергія Стерненка.

Фотографія обкладинки: Адвокатська дорадча група

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter