Правозахисники зафіксували понад 1000 атак на систему охорони здоров’я України від початку повномасштабної війни 

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 14 липня 2023 року експерти зафіксували 1014 атак на лікарні, медичних працівників та інфраструктуру охорони здоров’я в цілому.

За цей час від російських атак загинули 148 медиків, 106 – отримали поранення. 414 лікарень та амбулаторій були знищені або частково зруйновані. Крім того, експерти зафіксували 57 ударів Росії по дитячих лікарнях та 40 ударів – по пологових будинках.

Цю інформацію зібрали українські та міжнародні організації, що опікуються питаннями охорони здоров’я, – EyeWitness to Atrocities, Physicians for Human Rights, Insecurity Insight, Медійна ініціатива за права людини та Український центр охорони здоров’я, йдеться на сайті організації Physicians for Human Rights. 

Зруйнована російськими обстрілами лікарня у Гуляйполі. Фото: ДСНС

Від 24 лютого 2022 року Росія щодня близько двох разів нападала на об’єкти системи охорони здоров’я України.

Усі зафіксовані напади правозахисники відмічають на інтерактивній мапі.

“Ці атаки не випадкові. Це спланований спосіб ведення війни, ухвалений вищим політичним і військовим керівництвом Росії”, – наголошує Діана Руснак, аналітикиня Українського центру охорони здоров’я.

Вона також підкреслила, що наслідки подібних атак надзвичайно серйозні, адже вони призводять не просто до руйнувань, а ставлять під загрозу саму можливість надавати життєво необхідну медичну допомогу.

Правозахисники, зокрема, додають, що коли заклади охорони здоров’я постійно атакують, пацієнти бояться звертатися за медичною допомогою і тим наражають себе на ризик ускладнень. 

Експерти зазначають, що подібні атаки на заклади охорони здоров’я є воєнними злочинами, а також потенційно злочинами проти людяності.

Крістіан Де Вос, директор з досліджень та розслідувань Physicians for Human Rights додає, що ці напади демонструють російську політику жорстокості, незаконного контролю, примусу та покарань для цивільного населення.

“Ми закликаємо Міжнародний кримінальний суд, а також інші міжнародні та національні органи прокуратури терміново зробити пріоритетним розслідування атак на заклади охорони здоров’я як воєнних злочинів і злочинів проти людяності”, – зазначає Вос.

Водночас українські медики продовжують виконувати свою роботу, зокрема й у небезпечних районах країни, наголошують правозахисники. Так, вони наводять слова співробітниці адміністрації лікарні в одному з прифронтових міст:

“Коли був обстріл, така паніка була, нас три дні “ковбасило”. І коли з керівництвом зібралися, директор запитав, що будемо робити? Ну, працювати, відповіли ми”.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров’я, за 15 місяців повномасштабної війни Росія пошкодила 1 554 медичних заклади, 184 з них – зруйновані вщент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter