Правозахисники розповіли, як білоруські та польські солдати знущалися з мігрантів

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Мігранти, які намагалися потрапити до ЄС через Білорусь, ставали жертвами знущань з боку білоруських та польських солдатів: людей тримали без їжі, били, грабували та нацьковували на них собак. 

Про це повідомили в Amnesty International.

Фото: ЕРА

Правозахисники опитали щонайменше 75 людей, зокрема з Іраку, Сирії, Єгипту та Лівану, які приїхали до Білорусі, намагаючись потрапити до ЄС. Свідки кажуть, що жорстокого поводження зазнавали не лише дорослі, а й родини з дітьми. Курдська сім’я з двома дітьми, яка провела 20 днів в огородженій зоні на кордоні, розповіла, що харчувалася лише раз на день, а однієї доби їм не давали їжі зовсім. 

“Ми іноді були майже непритомні, були голодні та спраглі й не могли знайти допомоги ні від польських солдатів, ні від білорусів”, – пригадують люди.

Опитаний правозахисниками мігрант із Сирії розповів, що білоруські солдати нацьковували на групу з 80 людей, у якій він перебував, собак:

“Було близько десяти солдатів, і з ними було чотири собаки. Вони сказали, що спустять собак і, якщо ми не бігтимемо швидко, ті нас покусають. Солдати побігли за нами, б’ючи кийками всіх, хто не біг досить швидко. Пройшовши за нами близько 200 метрів, солдати розвернулися, залишивши нас у буферній зоні посеред лісу. Сім’ї були розділені. Ті, кого вкусили собаки, стікали кров’ю”.

Пригадували потерпілі й про вимагання з боку солдатів грошей та техніки, а також про жорстокі побиття в разі відмови. 

Фото: АР

Люди, яким вдавалося потрапити до Польщі, розповіли про жорстоке поводження польських солдатів. Громадянин Іраку, якого повернули до Білорусі, пригадав, як його з іншими мігрантами змусили плисти річкою на кордоні: 

“Річка була лише близько 10–15 метрів завширшки, але глибока та стрімка. Нас витіснили з машин та зіштовхнули у воду. Усіх, хто не потрапляв у річку, били кийками. (У них. – Ред.) теж були собаки. Жінок та дітей, а також деяких чоловіків відвезли до іншого місця. Я бачив, як одну людину знесло течією. Якщо ти не вмів плавати, то міг утопитися”.

Правозахисники наголошують, що Польща, порушуючи міжнародне право, відсилає мігрантів назад до Білорусі, знаючи про випадки катувань. Своєю чергою Білорусь порушила право мігрантів на свободу від жорстокого поводження попри те, що є учасницею відповідних міжнародних договорів, які їх захищають.

Критикують правозахисники й роботу Європейської комісії, яка, на їхню думку, не вжила жодних заходів проти зловживань. Водночас 1 грудня поточного року комісія запропонувала тимчасові надзвичайні заходи, які можуть дозволити Латвії, Литві та Польщі відступити від правил ЄС, зокрема утримуючи шукачів притулку на кордоні протягом 20 тижнів з мінімальними гарантіями та полегшеною процедурою депортації. 

“Тисячі людей, зокрема багато тих, хто тікає від війни та конфлікту, застрягли в Білорусі посеред зими в надзвичайно небезпечних умовах. Замість того щоб отримати необхідну допомогу, вони зазнають жорстокого насильства. Білорусь має негайно припинити це насильство, а країни-члени ЄС повинні припинити відмовляти людям у можливості уникнути цих кричущих порушень, не кажучи вже про повернення їх до Білорусі, щоб стикатися з ними знову і знову”, – зазначає дослідниця Amnesty International Дженніфер Фостер.

Нагадаємо, що ЄСПЛ заборонив депортувати мігрантів до Білорусі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter