Росія незаконно переслідує кримчан, щоб змінити демографію півострова – правозахисники

Дата: 01 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники надіслали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) інформаційне подання щодо політичного переслідування громадян України.  

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, про це заявили віцепрезидент фонду “Вільна Росія” Григорій Фролов та голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук

Документ підготували Free Russia Foundation, Центр громадянських свобод і британська правозахисна організація Global Rights Compliance LLP за результатами інтерв’ю з жертвами політичних переслідувань, їхніми рідними та адвокатами. Дослідники також проаналізували низку справ політв’язнів та інші докази.

У поданні прокурору МКС вони узагальнюють обставини низки злочинів, скоєних проти 104 незаконно затриманих у Криму громадян України. Особливу увагу автори документа приділили фактам незаконного затримання і супутнього насильства до, під час і після ув’язнення з початку окупації до 21 вересня 2020 року.

Правозахисниця Олександра Матвійчук під час пресконференції наголосила, що мета Росії – замінити нелояльне до окупації населення півострова своїми громадянами. Цієї мети вона досягає двома способами: через керовану міграцію у вигляді спеціальних програм з переселення до Криму росіян із різних регіонів РФ та через розгорнуті на півострові політичні переслідування, щоб змусити кримчан виїхати. 

Керівний директор Global Rights Compliance Мартін Скотт називає стратегію Росії із заміщення населення в Криму успішною. З посиланням на дані Офісу генерального прокурора він нагадав, що 48 тисяч мешканців Криму покинули півострів з початку тимчасової окупації. Водночас він повідомив про щонайменше 73 тисячі громадян РФ, які оселилися в Криму. 

За даними генерального секретаря ООН 2019 року, Росія незаконно завезла 140 тисяч росіян до Криму. Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наводить дані про 500 тисяч росіян. Він звертає увагу, якщо до моменту окупації населення Сімферополя було 300 тисяч людей, то зараз там – 600 тисяч. 

“Де-факто влада Криму, до прикладу Сергій Аксьонов, заявляла, що ті, хто не поважає закони Російської Федерації, можуть жити де завгодно”, – прокоментував Мартін Скотт. 

За його словами, для того, щоб придушити опозицію в Криму, Росія затримує активістів та висуває проти них звинувачення в тероризмі. 

Автори документа вирізняють чотири категорії громадян, яких Росія незаконно переслідує в Криму, – політики, проукраїнські активісти, кримськотатарські активісти та громадяни, яким приписують саботаж і шпигунство. 

Мартін Скотт повідомив, що де-факто влада забороняла побачення політв’язням з рідними, родичі не знали, де перебувають затримані, не допускала українських консулів, украй швидко проводилися “судові засідання”, часто вони були закритими від громадськості, також політв’язнів тримали в нелюдських умовах. Окрім цього, вагома кількість політв’язнів під тортурами зізнавалась у злочинах, яких не скоювала, а також обмовляла інших українців. 

“Над політв’язнями систематично вчиняли тортури, використовували фізичне та психологічне насильство. Часто проти них застосовували електрошокер, ламали пальці, відбивавали нирки, печінку, часто били до втрати свідомості. Як ментальні тортури Росія застосовує до кримських татар примусове психіатричне лікування, що шкодить людям, якщо воно триває довгий час”, – повідомив Мартін Скотт. 

“Людей не годують у в’язницях, не дають води, тримають у перенаселених камерах та дають зіпсовану їжу”, – додав він. 

Як відомо, Міжнародний кримінальний суд перебуває на стадії попереднього розслідування подій в Україні й визначається, чи варто починати повноцінне розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter