Правозахисники привітали з днем народження політв’язня Вигівського

Дата: 04 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві правозахисники провели акцію на підтримку політв’язня Валентина Вигівського, якого шість років незаконно тримають за звинуваченнями в шпигунстві в Криму.

Про це повідомили в Центрі громадянських свобод.

Акцію приурочили до дня народження Вигівського, якому 3 серпня виповнилося 37 років. Родичі політв’язня, правозахисники, колишні політв’язні та авіаконструктори зібралися на майдані Незалежності, щоб нагадати про переслідування авіалюбителя з боку російських силовиків. 

“Він цікавився авіацією із самого дитинства. Для нього це був головний інтерес у житті. Йому в буквальному сенсі були цікаві різні технічні складові: чим одне крило відрізняється від іншого, різні моделі двигунів і так далі. Ми досі не знаємо, але, мабуть, саме навколо цього і побудували звинувачення в шпигунстві”, – розповів батько в’язня Петро Вигівський

 

Ще у вересні 2014 року Вигівського обманом виманили до Криму, де затримали за звинуваченнями в шпигунстві. У грудні 2015 року Московський обласний суд засудив його до 11 років колонії суворого режиму в справі, яку розглядали під грифом “Цілком таємно”. 

“Так звані шпигунські справи одні з найскладніших. Матеріали справи закрито, адвокати мають зобов’язання про нерозголошення. І вже тільки після повернення людей, на прикладі Юрія Солошенка, ми дізнаємося в деталях, як та ким вони фабрикувалися”, – наголосила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Правозахисники додали, що останні шість років Вигівський, який перебуває в колонії №11 у Кіровській області, не бачив свого сина, якому на момент арешту було лише п’ять років.

Нагадаємо, що в липні правозахисники оновили список бранців Кремля, утримуваних у Криму та Росії. Наразі в списку перебуває щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже отримали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter