Правозахисники просять владу вдосконалити процедуру отримання щорічної державної грошової допомоги для українців в полоні

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники звернулися до влади з проханням внести зміни до Порядку призначення та виплати допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Відповідну заяву оприлюднили громадські організації, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України. 

У документі правозахисники вказують, що до них звертаються члени сімей, які були незаконно затримані та позбавлені свободи представниками окупаційних адміністрацій Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України або російськими військовими, або працівниками органів держбезпеки РФ. Вони нарікають, що коли Міжвідомча комісія при Мінреінтеграції визнає їхніх рідних позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, то родини не можуть отримати щорічну грошову допомогу. Це пов’язано з тим, що вони самі знаходяться на ТОТ і не мають відповідних банківських рахунків в українських банках.

Автори заяви пояснюють, що отримання щорічної допомоги – це зазвичай майже єдина можливість оплатити передачу речей та продуктів до місць несвободи, правову допомогу та інші витрати, зокрема підтримку дітей, які залишилися без батьків.

Правозахисники вважають, що в умовах правового режиму воєнного стану для забезпечення прав сімей на отримання щорічної допомоги, передбаченої п. 3 Порядку призначення та виплати допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членам їхніх сімей, необхідно внести зміни до цього Порядку. Вони просять українську владу встановити можливість виплати щорічної допомоги на банківський рахунок третіх осіб, які знаходяться на підконтрольній уряду України території та які уповноважені отримати ці кошти. 

Пропонується, щоб таку людину член родини визначав в заяві до Мінреінтеграції про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Щоб отримати таку допомогу, звільненим політв’язням або членам родини людини, яку РФ утримує зараз, треба звернутися до Мінреінтеграції. Алгоритм дій  тут.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, як росіяни фільтрують та репресують українців в окупації. 

За даними Омбудсмана, станом на липень 2023 року у російському полоні перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни в Україну вдалося повернути 2576 громадян, з яких 144 цивільних.

Як відомо, правозахисники розкритикували Міністерство охорони здоров’я та Мінсоцполітики через те, що відомства досі не розробили порядку на виконання закону про державний захист бранців Кремля та військовополонених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter