Правозахисники пояснили, куди громадяни можуть звертатися у випадку відмови в оформленні внутрішнього або закордонного паспорта

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Юристи правозахисної організації “Крим SOS” пояснили, куди громадянам звернутися, якщо їм відмовили в оформленні документів, та чому сервісні центри державного підприємства “Документ” не завжди можуть надати всі відповіді.

Свої роз’яснення кримські правозахисники оприлюднили на сторінці правозахисної організації

Вони кажуть, що через повномасштабне вторгнення російських військ велика кількість громадян України могла втратити свої документи або зіштовхнутися з необхідністю їх отримання. 

“Крим SOS” нагадує, що для оформлення документів, зокрема внутрішнього та закордонного паспортів, громадяни України можуть звернутися як до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби (ДМС), так і до сервісних центрів ДП “Документ”. 

У “Крим SOS” пояснили, що ДП “Документ” — це державне підприємство управління ДМС. У його обов’язки входить приймання заяв-анкет на оформлення паспортів громадян України з безконтактним електронним носієм та видача цих документів. Працівники підприємства приймають заяву-анкету та надсилають її до територіального органу чи територіального підрозділу ДМС, який обслуговує відповідний підрозділ ДП “Документ”. Отримавши пакет документів, працівники ДМС перевіряють їх та надають дозвіл на персоналізацію паспорта.

“Тобто ДП “Документ” не виготовляє паспорт, а лише приймає заяву на його виготовлення, а потім вже видає готовий документ. Тому, якщо вам відмовили у видачі паспорта та не надали письмового роз’яснення причини, необхідно звернутися до відповідного підрозділу ДМС”, – пояснили правозахисники.

Правозахисна організація звернулася до Державної міграційної служби України та отримала перелік органів та підрозділів ДМС, які обслуговуються сервісними центрами ДП “Документ” в Україні та за кордоном.

У разі виникнення запитань щодо оформлення документів українці можуть звернутися до фахівців гарячої лінії “Крим SOS” для юридичних консультацій за номерами +380962240123 (для дзвінків Україною та світом), +38 095 277 53 55 та +38 063 077 16 19 (у Viber, Signal, Telegram, WhatsApp).

Спеціалісти приймають дзвінки із 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю. У вихідні за вказаними номерами можна надіслати повідомлення в месенджерах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter