Правозахисники “Кримської ідеї” оприлюднили 10 фактів щодо минулорічних порушень гуманітарного права на півострові

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадське правозахисне об’єднання “Кримська ідея”і Qırım Gayesi оприлюднило 10 фактів про порушення міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму за рік з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це йдеться у дописі на фейсбук-сторінці об’єднання

Так, за даними кримських правозахисників, близько 30 тисяч кримських татар були змушені залишити Крим через спрямовану проти них “часткову мобілізацію” до російської армії. У “Кримській ідеї” інформують, що за минулий рік росіяни порушили 124 кримінальні справи за фактами ухиляння від призову до окупаційної армії.

Щонайменше сотню жителів з тимчасово окупованих РФ територій окупанти перевезли до Криму та утримують у спеціальній в’язниці в режимі “інкомунікадо”. З них не менше 14 осіб – журналісти, волонтери, активісти та лідери місцевих громад Херсонської області.

Окрім того, за минулий рік кримські правозахисники зафіксували 12 випадків викрадення людей. У двох випадках викрадені потім вийшли на волю, ще двоє стали фігурантами кримінальних справ. У 8 випадках про долю викрадених нічого не відомо.

Серед іншого, за даними правозахисників, у Криму окупанти порушили щонайменше 39 кримінальних справ стосовно підозр у зв’язках з українськими спецслужбами або за дії на підтримку України. З них 13 – за висловлювання проти російських військових чи заклики до насильства проти них.

Щонайменше 20 кримінальних справ у Криму завели проти мешканців окупованих територій України за обвинуваченнями у таких злочинах як “акт міжнародного тероризму” та “участь у незаконних збройних формуваннях”. Правозахисники твердять, щонайменше трьох із них катували.

18 осіб зазнали адміністративного арешту за виконання українських пісень та інші прояви своєї позиції проти війни. Термін арешту варіювався від 2 до 15 діб.

Окупанти склали проти кримчан 247 протоколів про правопорушення за виступи проти війни чи демонстрацію підтримки України. У 235 випадках люди були визнані винними, оштрафовані та зазнали неправових форм переслідування.

Правозахисники також повідомляють про 46 дітей-сиріт, яких було вивезено з Херсона до Криму. Їхнє місцеперебування, стан здоров’я та умови догляду ретельно приховують. Ще понад 100 українських дітей утримують у кримських санаторіях на підставі втрати зв’язку з батьками.

В опублікованому повідомленні також стверджується, що щонайменше 6 лікувальних закладів частково або повністю реквізовано під потреби російських військових та без альтернативи для місцевих жителів. Щонайменше 62 кримських лікарів були відправлені на тривалий термін до окупованих регіонів.

Російська влада заперечує факти порушення прав людини в Криму, попри численні свідчення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter