Правозахисники 11 країн ЄC поскаржилися на використання персональних даних соцмережами Meta

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У четвер, 6 червня, міжнародна правозахисна група NOYB звернулася до органів захисту даних 11 європейських країн з вимогою терміново розпочати перевірку змін у політиці конфіденційності компанії Meta. Ці зміни стосуються збору та використання даних користувачів соцмереж для навчання моделей штучного інтелекту і мають набути чинності 26 червня.

Про це пише видання Reuters.

Фото: iStock

Зміни дозволять компанії Meta використовувати особисті публікації, приватні зображення та дані онлайн-відстеження для розвитку технології штучного інтелекту. NOYB закликає національні органи захисту конфіденційності діяти негайно, щоб заблокувати ці нововведення. 

Meta аргументує ці зміни своїм законним інтересом у використанні даних користувачів для розробки штучного інтелекту, але засновник NOYB Макс Шремс зазначив, що Європейський суд вже займався цим питанням у 2021 році. Суд тоді постановив, що Meta не має “законного інтересу”, який би переважав право користувачів на захист даних у випадку реклами.

“Перекладання відповідальності на користувача є абсолютно абсурдним. Закон вимагає від Meta отримати згоду на участь, а не надавати приховану та оманливу форму відмови. Якщо Meta хоче використовувати ваші дані, то не має змушувати користувачів благати, щоб їх виключили з цього”, – додав Шремс.

Раніше NOYB вже подавала кілька скарг проти Meta та інших технологічних компаній щодо можливих порушень Загального регламенту захисту даних ЄС (GDPR), який загрожує штрафами до 4% від загального світового обороту компанії у разі доведення порушення.

Нагадаємо, що журналістка The New Yorker Джіа Толентіно під час своєї другої вагітності вирішила провести експеримент і спробувати приховати те, що вона очікує на дитину, від технологічних компаній, які збирають та продають дані про користувачів різних додатків та гаджетів.

Толентіно нічого не гуглила про вагітність та не купувала дитячі речі в інтернеті зі своєї картки. Аналогічних правил дотримувався її чоловік, оскільки їхні IP-адреси були пов’язані. Крім того, вона не переглядала інстаграм-сторінки інших вагітних, не читала форуми на цю тему на Reddit, а також не користувалася трекером свого менструального циклу і застосунками для вагітних.

Водночас жінка продовжувала писати про свою вагітність електронною поштою і говорити про неї, коли поряд лежав телефон. За п’ять місяців вагітності алгоритми соцмереж та пошукових систем жодного разу не показали журналістці таку рекламу. І хоча вона один раз купила вітаміни для вагітних, інстаграм все одно не дізнався про її стан.

Експертка із захисту персональних даних Домініка Шелтон Лейпциг, з якою журналістка обговорювала експеримент, була вражена його результатами. Вона наголосила, що якщо жінка за цей час жодного разу не бачила реклами про вагітність чи народження дітей, значить, інформацію вдалося приховати від інтернету.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter