Правозахисника Максима Буткевича зробили “мішенню” для нападів праворадикалів

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Координатора проєкту “Без кордонів” Максима Буткевича сфотографували для розміщення в телеграм-каналі “Вольєр”, де ультраправі ідентифікують своїх “ворогів”. У такий спосіб, за словами правозахисника, його занесли до списку потенційних мішеней для нападів праворадикалів. 

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

“Ну от і настав момент моєї “дошки пошани”: мене в пабі сфотографували (спонтанно, просто підійшли і спитали, чи я це, роблячи фото) для телеграм-каналу “Вольєр”. Це така собі ультраправа колекція “ворогів”, потенційних мішеней для нападів. Почув для себе дещо цікаве. Насамкінець ще – обіцянку, що “фотографію ми викладемо”… хоча моє фото спеціально і робити не треба, бо воно є всюди, в різних варіантах, і що “сьогодні можете вертатися додому безпечно”. Наче я цим переймався чи питав, але знаково і цікаво, як на завершення розмови”, написав Буткевич. 

Правозахисника сфотографував керівник організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко на прізвисько Сталкер. 

В описі каналу “Вольєр” зазначають, що він призначений “для поліпшення ідентифікації ліворадикалів”. На ресурсі, зокрема, публікують фотографії та посилання на соціальні мережі тих, хто підтримує ЛГБТ-рухи, а також виступає проти діяльності ультраправих.  

У каналі зазначають, що “нікого не закликають до насильства”. Однак риторика публікацій свідчить про інше: йдеться про “фізичний вплив”, зауваження про доцільність “ліквідації” чи “неліквідації” окремих людей. Публікують у каналі й відео, на яких переслідують та забризкують сльозогінним газом тих, чиї фотографії розміщено у “Вольєрі”.  

На думку дослідника сучасних ультраправих рухів в Україні В’ячеслава Ліхачова, наміри застосовувати насильство щодо ідеологічних опонентів свідчать про відсутність інших можливостей впливати на суспільні процеси. 

“Якщо все, що ви можете зробити в межах широких дискусій про розвиток українського суспільства, – це мріяти про те, як на вулиці поб’єте ідеологічного противника, отже, ви взагалі не сторона в цих дискусіях, і ваш вплив прямує до нуля”, зауважив експерт, фотографію якого також розміщено в згаданому телеграм-каналі.  

Водночас, зазначає дослідник, відкрите існування в цивілізованому суспільстві ресурсів, які розкривають персональні дані і закликають до насильства, неприпустиме:

“Не можна сказати, що це тільки нешкідливі пубертатні забави кількох людей, що компенсують у такий спосіб схильність до девіантних форм соціальної поведінки. Адміністратори групи мотивують на насильство. Наприкінці минулого року, наприклад, на вулиці напали на Олену Шевченко, директорку ЛГБТ-організації “Інсайт”. Очевидно, її просто впізнали в обличчя ультраправі, що просто проходили повз. Можливо, навіть аудиторія “Вольєра” або подібних йому ресурсів. Рік тому, під час аж ніяк не мирного пікетування готелю “Турист”, де проходила Європейська ЛГБТ-конференція, представники “Традиції і порядку” напали і побили лівого активіста, який випадково проходив повз. Ймовірно, його теж упізнали в обличчя. Один з адміністраторів “Вольєра” при цьому був присутній”.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням, найризикованішим видом діяльності правозахисників та громадських активістів у 2019 році виявився захист прав ЛГБТ-людей. Ідеться про 22 інциденти – із зафіксованих 83, – у 12 з яких нападниками були представники праворадикальних угруповань. Вони вдавалися до перешкоджання мирним зібранням, залякувань, погроз та фізичного насильства. Фактично кожен п’ятий напад або випадок тиску на правозахисників та активістів з усіх задокументованих вчиняли ультраправі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter