Правозахисника Лихачова з Харківщини знову позбавили державної охорони

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Представник Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов заявив про несподіване відкликання державної охорони, яку йому торік призначив суд через погрози: чоловікові надіслали додому труну й увіткнули в одвірок офісу сокиру.

Про це Лихачов написав на своїй фейсбук-сторінці.

Я розумію, що цей крок робиться для того, аби ті, хто приніс мені вінки й домовину з попередженням, могли здійснити свою помсту, а я поповнив ряди загиблих активістів. Прошу у випадку моєї смерті звинувачувати генерала Сокуренка (начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області. – Ред.)“, – зазначив активіст.

Видання ZMINA звернулося до поліції Харківщини із запитом щодо такого рішення й очікує на відповідь.  

Нагадаємо, вночі 26 серпня 2019 року невідомі доставили вінок і сокиру до будинку, де розташована Чугуївська правозахисна група, а також труну до квартири правозахисника із запискою “Ромочко, якщо не припиниш займатися дурницями, наступна (сокира. – Ред.) буде у тебе в голові“.

Тоді йому призначили державну охорону, але майже одразу Лихачов заявив про те, що її відкликали. Пізніше активісту вдалося знову домогтися її відновлення.

Після інциденту Лихачов припустив, що погрози пов’язані з його діяльністю в групі “Мережа антикорупційних центрів”. За його словами, напередодні група заявляла про те, що влада і правоохоронці “кришують” роботу наливайок” у Чугуєві, зокрема торгівлю алкоголем без ліцензії в кафе “Чорна перлина”.

Окрім активної громадської діяльності в Чугуєві, Лихачов вів також справу активіста Михайла Бичка з Чугуївського району, якого знайшли повішеним у лісі в червні 2018 року. Правозахисник доводив, що хлопця вбили, хоча слідство наполягало на версії самогубства. Бичку перед тим також погрожували.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter