Правозахисниця Зудієва оскаржує застереження російських силовиків “про неприпустимість екстремізму”

Дата: 14 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Джанкойський районний суд почав розгляд позову кримськотатарської активістки Лутфіє Зудієвої до місцевої прокуратури щодо оскарження застереження “про неприпустимість екстремізму”.

Про це повідомили в Кримській правозахисній групі. 

Два застереження про “неприпустимість екстремістської діяльності” мешканці Джанкоя та правозахисниці Лутфіє Зудієвій винесли ще на початку травня. Її застерігали від участі в акціях, які, за версією укладачів цих документів, можуть мати екстремістський характер. Зокрема, в документі від поліції зазначили, що нібито на акціях можуть бути використані вибухові речовини, зброя, отруйні речовини.

“Це саме по собі цинічно, зважаючи те, що в мене четверо дітей, і я чудово розумію, яку небезпеку становить будь-яка зброя для дітей, що живуть на півострові”, – розповідала правозахисниця.

Подібні “застереження” в Криму отримали понад 60 людей. Серед них – адвокати, правозахисники, учасники одиничних пікетів, члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти “Кримської солідарності”. За словами Зудієвої, особливо дивно їй було читати про те, що учасники акцій, від участі в яких застерігають російські силовики, можуть розпивати й використовувати алкогольну продукцію.

“Тобто це свідчить, у принципі, про характер роботи правоохоронних органів. Шаблонно і необдумано роздають такі застереження кримським татарам, мусульманам, які здебільшого взагалі ніколи не вживали алкогольних напоїв через свої релігійні переконання. Тим більше не брали участь в акціях, де використовувалась або якось застосовувалась алкогольна продукція”, – обурювалася вона.

Як відомо, 6 грудня 2019 року голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров анонсував підготовку і проведення міжнародної ненасильницької мирної акції “Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності”.

Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

З наближенням дати “маршу на Крим” окупаційна влада в Криму почала виносити кримськотатарським активістам застереження. Зокрема, російські силовики попереджали “про неприпустимість протиправних дій 3 травня (Марш гідності), 18 травня (День депортації кримських татар) і 26 червня (День прапора кримськотатарського народу)”.

Де-факто влада півострова назвала марш провокацією і пообіцяла “жорстку відсіч”. Влада України називає такі дії Росії “грубим порушенням прав корінного народу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter