Правозахисниця та активістка Олена Шевченко отримала відзнаку “Жінка року” від TIME

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Засновниця “Маршу жінок” та очільниця громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко отримала відзнаку “Жінка року” від TIME. З початку повномасштабного вторгнення Шевченко та її колеги спрямували свої зусилля на гуманітарну допомогу ЛГБТ-спільноті та жінкам, зібравши на це впродовж року понад 400 тисяч доларів.  

Про це пише TIME. 

Фото: Dina Litovsky, TIME

Відтоді, як у 2017 році Шевченко стала співзасновницею організації “Insight”, вона є однією з найвідоміших правозахисниць в Україні та за останні п’ять років зазнавала нападів сім разів. 

Зокрема, у квітні 2022 року, коли Олена вивантажувала гуманітарний вантаж з Польщі у Львові, до неї підійшов незнайомий чоловік та розпилив їй в обличчя сльозогінний газ, закричавши: “Збоченці, геть з нашого міста!”. 

Як зазначає активістка у коментарі TIME, жінки та ЛГБТ-спільнота є ще більш вразливими під час війни. Зокрема, ЛГБТ-люди часто стикаються з жорсткою дискримінацією з боку інших українців, а рівень сексуального насильства щодо жінок значно зростає. 

“Це щоденна боротьба. Треба нагадати людям, що жінки – це не ті люди, які мають просто народжувати нових солдатів та піклуватися про наших героїв”, – каже Шевченко.

Водночас консервативні спільноти звинувачують ЛГБТ-людей у тому, що вони нібито втекли з України, не захищають країну на фронті та не допомагають у тилу. Шевченко прагне довести, що ЛГБТ-спільнота та жінки дуже активно борються “на різних фронтах” – як безпосередньо на військовій службі, так і волонтерством. 

“Для мене велика честь сьогодні отримати премію “Жінка року” від Time. Пишаюся бути в одному списку з Кейт Бланшет, Меган Рапино, Анжелою Бассет та іншими видатними жінками. Я присвячую цю перемогу усім невидимим жінкам України, які роблять неможливе, наближаючи нашу перемогу”, – написала правозахисниця.

Відомо, що відзнакою “Жінка року” американський журнал TIME щорічно нагороджує 12 видатних жінок-лідерок, які борються за права людини у всьому світі. 

Нагадаємо, що 10 грудня 2021 року Олена Шевченко також отримала щорічну нагороду уряду Нідерландів за видатні досягнення в боротьбі за права людини “Тюльпан прав людини”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter