Правозахисники звернулися до Гройсмана з приводу МКС

Дата: 27 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають Верховну Раду визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду і поширити її на період окупації Криму та конфлікту на Донбасі.

Правозахисники Платформи “Правозахисний порядок денний” звернулися з такою вимогою до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, народних депутатів та голів депутатських фракцій.

Останні події на сході України свідчать про очевидне зростання загроз правам людини, передовсім основному праву людини, – праву на життя. Вбивства терористами та бойовиками мирних людей на Донбасі, зокрема, останні розстріли терористами мирного населення в Донецьку, під Волновахою, в Маріуполі є підтвердженням того, що сьогодні немає реального механізму захисту мирного населення у цих наповнених насильством та безправ’ям регіонах. Це породжує безкарність та реальну загрозу подальших подібних найбрутальніших порушень прав мирного населення, яке опинилось в зоні воєнних дій, що Україна визначає як антитерористичну операцію“, – йдеться у зверненні.

Також зазначається, що 25 січня 2015 року на позачерговому засіданні Ради національної безпеки та оборони було ухвалено доручити Уряду почати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних терористами проти українських громадян, та щодо визнання “ДНР” та “ЛНР” терористичними організаціями.

 У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 1788, який передбачає доповнення статті 124 Конституції України таким положенням: “Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах Римського статуту Міжнародного кримінального суду”, що дозволить подолати всі правові перешкоди на шляху ратифікації Римського Статуту.

Правозахисники просять включити до порядку денного Верховної Ради постанову №1312 “Щодо  про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів”. Це дозволить до ратифікації Римського статуту поширити юрисдикцію МКС на період окупації Криму Росією та злочинів, вчинених незаконними збройними формуваннями на Донбасі, а не лише на період Євромайдану (тобто с 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року).

Довідка:

Римський статут МКС вступив в силу 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави. 

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Будинок прав людини в Києві, Центр “Соціальна Дія”, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter