Правозахисники вимагають вивести з тіні обрання нового омбудсмана

Дата: 10 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають парламент обрати нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини без політичного впливу та маніпуляцій, для чого провести відкритий конкурс із залученням для консультацій представників громадянського суспільства.

Про це представники громадських організацій, що входять до платформи “Правозахисний порядок денний”, заявили сьогодні на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Платформа “Правозахисний порядок денний” звертається: до голови Верховної Ради України з пропозицією ініціювати конкурсний відбір кандидатів на посаду уповноваженого, до голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини з пропозицією сприяти участі представників громадянського суспільства в організації та проведенні відповідного конкурсу”, – йдеться у відкритій заяві учасників платформи.

“Обрання омбудмана має бути поза політичними призначеннями або партійними квотами. Тому надзвичайно важливо вже зараз убезпечити і кандидатури на посаду Уповноваженого, і сам інститут омбудсмана від політичного впливу. Омбудсмен має висловлювати свою позицію, виходячи виключно з міжнародних стандартів прав людини, а не обслуговувати інтереси якихось політичних партій, груп, фракцій, тощо”, – говорить правозахисниця, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Правозахисники закликали також голів парламентських фракцій і депутатських груп вимагати проведення відповідного конкурсу і не брати участі в голосуванні за кандидатуру уповноваженого ВР з прав людини без проведення конкурсу.

Автори заяви нагадують, що парламент має призначити уповноваженого Верховної Ради з прав людини з огляду на закінчення п’ятирічного терміну перебування на цій посаді Валерії Лутковської (термін її повноважень сплив 28 квітня 2017 року).

“Минуло майже два тижні після закінчення терміну перебування на посаді уповноваженого ВР з прав людини, але суспільство досі не знає навіть про список можливих кандидатів. Обговорення – якщо таке і має місце – відбувається фактично за зачиненими дверима”, – зазначила Матвійчук.

Правозахисники вважають правильним, аби кандидати на посаду омбудсмана могли б самі висувати свої кандидатури. І потім спеціальна комісія мала б обрати найдостойніших за всіма критеріями.

Правозахисники наголосили, що прізвища можливих кандидатів на посаду омбудсмана, які зазначені у спільній заяві, абсолютно не є вичерпним списком.

“Це лише для позначення калібру, це ті, на кого треба рівнятися. Ми наводимо ці прізвища тільки для того, щоб показати, що вибір насправді є”, – говорить Олександра Матвійчук.

За її словами, автори заяви були б раді бачити на конкурсі юристку та правозахисницю Ларису Денисенко, голову Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Яворського, останнього омбудсмана Валерію Лутковську.

На переконання правозахисників, критеріями, за якими слід розглядати кандидатури на конкурсі, мають бути: високі моральні якості; глибоке знання міжнародних стандартів прав людини; тривалий досвід правозахисної роботи; високий авторитет в суспільстві та міжнародній спільноті; повна незалежність від політичних сил.

“Ми вимагаємо гарантувати відповідність кандидатів/кандидаток професійним стандартам та їх незалежність від впливу партійних інтересів. Це стане можливим лише шляхом проведення відкритого висунення і обговорення кандидатів та кандидаток із залученням до процесу відбору представників громадянського суспільства. В іншому випадку є великий ризик того, що цю відповідальну посаду отримає людина, для якої захист партійних інтересів або інтересів окремих осіб буде вище, ніж захист прав людини”, – заявила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

“Врахування думки правозахисників щодо кандидатів на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини має стати початком результативного діалогу нового Уповноваженого із громадянським суспільством” – переконаний Олександр Павличенко, заступник директора Харківської правозахисної групи.

Правозахисний порядок денний готовий сприяти в організації та проведенні конкурсного відбору, зокрема, делегувати до конкурсної комісії членів та членкинь цих організацій.

Платформа “Правозахисний порядок денний” – це неформальна коаліція правозахисних організацій, до якої, зокрема, входять Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр інформації з прав людини, Кримська правозахисна група, Регіональний центр прав людини, Amnesty International в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter