Правозахисники заявляють про нову хвилю репресій у Криму

Дата: 13 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Арешт активіста Євромайдану Олександра Костенка 8 лютого в Криму грубо порушує норми міжнародного права.

Про це заявили представники ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) та Євромайдан SOS, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Вважаючи Костенка громадянином Росії, його обвинувачують у порушенні  п. “б” ч. 2 ст. 115 КК РФ (навмисне заподіяння легкої шкоди здоров’ю з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті, або ворожнечі чи з мотивів ненависті або ворожнечі відносно якої-небудь соціальної групи).

Останній раз Олександра Костенка бачили на материковій Україні в листопаді 2014 року. Після цього він зник. Його батьки, які живуть в Криму, приїхали до Києва, аби написати заяву про його зникнення, та шукали його. По тому, як євромайданівця заарештували, батьки не виходять на контакт з правозахисними організаціями.

Звинувачення, на яких ґрунтується арешт Олександра Костенка, абсурдні та неправдиві, каже друг Костенка Станіслав Краснов.

“У постанові суду написано, що Костенко підозрюється в тому, що “будучи обізнаним про те, що робиться в Києві, під час масових безладів, під час повалення конституційного строю в Україні і також перебуваючи в радикальній націоналістичній партії “Свобода”, прибув на Майдан Незалежності у Києві”. Так виглядає початок цієї постанови, яка не має здорового глузду. З якого дива Росія судить громадянина України, який на території України робив будь-які злочини, навіть якщо він їх робив?” – дивується Станіслав Краснов.

Він заперечує, що його друг робив протиправні дії на Євромайдані: “Це взагалі був мирний протест, і він виконував виключно адміністративні функції. В постанові написано, за що його заарештовано: “Озброївшись камінням розміром 10х10, він кинув його у співробітника спецпідрозділу, прапорщика “Беркуту” Палієнка. Це каміння потрапило йому в руку, чим спричинило йому короткочасне, легке тілесне ушкодження”, – цитує постанову суду Станіслав Краснов.

Однак, за словами євромайданівця, у цей день вони були на Майдані разом, і Олександр Костенко не кидав каміння. Він займався виключно допомогою у евакуації медслужби із Жовтневого палацу. Бо тоді був наступ на Жовтневий палац і було дуже багато поранених людей і медичного обладнення, їх треба було виносити.

Правозахисники надіслали запит до партії “Свобода”, аби дізнатись, чи є ув’язнений членом партії. Але там відповіли, що чоловік “не був у керівництві Кримської республіканської організації ВО “Свобода”, ніколи не був членом партії, заяви про вступ не писав, та жодного разу не брав участі у заходах, які організовувала ВО “Свобода”. 

Станіслав Краснов отримав повістку до слідчого Одарченка Ю. В., як і інші кримські євромайданівці. У повістках йдеться, що зазначені євромайданівці є підозрюваними по тій самій справі.

“Після арешту Олександра Костенка приходили до мене додому  з обшуком співробітники ФСБ, колишні співробітники СБУ. А можливо, також до інших хлопців, бо з багатьма активістами Євромайдану в Криму втрачено зв’язок”, – каже Краснов.

Директор адвокаційного центру УГСПЛ  Борис Захаров каже, що на півострові розпочались масштабні політичні переслідування проукраїнських активістів.

“Сьогодні в Криму склалася система політичних переслідувань проукраїнських та кримськотатарських активістів. Зараз почалася нова хвиля переслідувань активістів Євромайдану суто за політичними мотивами. Ще в березні в Криму був створений “комітет захисту постраждалих від Майдану”, що збирав інформацію про активістів, а тепер ми бачимо наслідки цього – людина за гратами. У справі Олександра Костенко ми бачимо порушення принципів кримінального права та права на справедливий суд. Крім того, так звана “сіра зона” в Криму позбавляє громадян України захищати себе правовими засобами”, – зазначив він.

Координаторка Євромайдан SOS Олександра Матвійчук конкретизує, які саме зараз в Криму відбуваються репресії.

“Зараз на окупованому півострові проходять масові репресії, які відбуваються у різних формах: як з використанням юридичних механізмів, так і в позаправових формах. Позаправові – це викрадення, катування, побиття активистів, учасників акції за єдність України, журналістів, громадських діячів, правозахисників та представників кримськотатарського народу, які перебувають в системній опозиції до окупаційної влади. Переслідування в позаправовому порядку – це незаконні обшуки, арешти, порушення сфабрикованих адміністративних і кримінальних справ. Ми бачимо новий виток переслідувань проти цих категорій людей. Ми нічого не можемо зробити, окрім як апелювати до журналістів та міжнародної спільноти”, – каже Олександра Матвійчук.

Такими репресіями, каже правозахисниця, окупаційна влада намагається змусити людей припинити будь-яку активну громадську діяльність, а також зміцнити свій вплив.

“Грубо кажучи, окупаційна влада посилає два сигнали людям, які живуть в Криму: “Мовчи або виїжджай! Інакше сядеш”, – каже Матвійчук.  

Координаторка Євромайдан SOS каже, що в тексті судової постанови дуже легко простежується політичний підтекст судового переслідування.

“Євромайдан – мирний протест. Те, що ми називаємо Революцією Гідності, цей суд назвав незаконним насильницьким скиданням конституційного ладу. Саме це дає нам підстави говорити, що будь-який учасник Євромайдану є потенційним отримувачем такої постанови суду. Подивіться на абсурдність цього звинувачення. Якщо не вдаватись, чи мав він камінь в руках чи не мав, виходить, РФ переслідує громадянина України за вчинені ним на території України в Києві минулого року в лютому діяння, які заподіяні, за їхніми словами, громадянину України і на той час представнику правоохоронних органів – підрозділу кримського “Беркуту”. Це взагалі поза межами будь-якого правового поля і здорового глузду!”, – каже Олександра Матвійчук.  

Правозахисники рекомендують кримчанам належно оцінити ризики в умовах відсутності незалежного судочинства та в разі необхідності подбати про свою безпеку.

Правозахисні організації вимагають від української влади включення політв’язнів, які перебувають в Криму, і людей, проти яких порушено кримінальні справи, до списку обміну з Російською Федерацією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter