Правозахисники зафіксували 14 випадків гомофобної агресії, пов’язаних із Маршем рівності

Дата: 03 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Моніторингова мережа правозахисного центру “Наш світ” зафіксувала 14 випадків гомофобної агресії так чи інакше пов’язаних із Маршем рівності, який відбувся в Києві 17 червня.

Про це організація повідомляє на своєму сайті.

“Це були напади на представників і представниць спільноти до або одразу після Маршу, а також інциденти, які сталися через деякий час, але обумовлені тією гомофобною істерією, яка охопила деякі “традиційні” прошарки українського суспільства та стала підґрунтям для того, що ультраправі звуть “сафарі””, – йдеться в повідомленні.

Організація наводить кілька конкретних прикладів такої агресії.

Так, за даними “Нашого світу”, вранці 17 червня безпосередньо перед місцем проведення Маршу на хлопця і дівчину, які шли на нього, напав невідомий. Він розпилив хлопцю в обличчя перцевий газ, а дівчину вдарив ногою в живіт. У результаті постраждалі замість відвідання Маршу просиділи в Шевченківському райвідділку поліції поруч із затриманим нападником, де вони подали заяву про злочин. Але поліція досі не внесла відомості до ЄРДР, і тепер правозахисники домагаються цього через суд.

Напередодні Маршу, 16 червня, адміністрація столичного готелю “Братислава” відмовилася від попередньої домовленості з оргкомітетом КиївПрайду про проведення на його території тренінгу для волонтерів Маршу, мотивуючи це побоюваннями нападу праворадикальних угруповань.

Одразу після Маршу на п’ятьох його учасниць напали близько 30 молодиків у районі Контрактової площі. Працівники поліції, які були при цьому присутні, лише спостерігали за знущаннями нападників.

Також після Маршу в дівчину, яка мала на футболці якісь райдужні елементи, молодики, які спеціально приїхали з Чернігова на так зване “сафарі”, жбурнули паперову склянку з рідиною.

Кілька нападів сталися протягом тижня після Маршу в центрі Києва і були обумовлені гомофобними настроями. Потерпілими стали люди, які вирізнялися своєю зовнішністю або, на думку нападників, мали ЛГБТ-символіку.

30 червня невідомі побили одного з організаторів Маршу рівності в Кривому Розі.

Не всі потерпілі подавали заяви до поліції, але в жодному випадку поданих заяв поліція не внесла відомості до ЄРДР.

“Складається враження, що зігнати декілька тисяч поліцейських для охорони 40-хвилинної події і одразу відрапортувати про успіх набагато легше, ніж ретельно розслідувати злочини ненависті, які сталися після Маршу”, – зазначають у “Нашому світі”.

Нагадаємо, що 17 червня в Києві пройшов найбільший Марш рівності. Участь у ньому взяли близько 6 тисяч людей. Напередодні КиївПрайду в соціальних мережах ширилась інформація про можливу загрозу зриву ходи й фізичної агресії стосовно учасників Маршу: проведення так званого “сафарі”, “полювання” на учасників та гостей Маршу рівності з метою залякування і побиття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter