Правозахисники вкотре вимагають розслідувати напади на активістів

Дата: 03 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Міжнародні організації Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House та Frontline Defenders закликають вжити заходів щодо нападів на активістів та правозахисників в Україні.

Про це йдеться в їхній спільній заяві, опублікованій сьогодні.

За останні дев’ять місяців місцеві правозахисні організації в Україні зафіксували понад 50 нападів на активістів і правозахисників. Серед жертв нападів – люди, що працюють у сферах захисту прав ЛГБТКІ, захисту довкілля та боротьби з корупцією, зазначають автори заяви.

Організації вказують на те, що ці випадки не розслідуються ефективно, а винних не притягують до відповідальності.

“У більшості випадків жертвами нападів ставали окремі особи або групи, які борються проти корупції на місцевому рівні, викривають недоліки у роботі місцевої влади та бізнесу або захищають права людей. Мета цих нападів очевидна: змусити активістів і правозахисників мовчати, а також позбавити інших бажання виступати проти несправедливості та захищати права людини”, – йдеться у зверненні.

Українська влада повинна вжити ефективних заходів для запобігання подальшим погрозам і нападам на активістів і правозахисників, забезпечити швидке, ретельне, неупереджене та незалежне розслідування, а також через судовий процес притягти до відповідальності винних, наголошують правозахисники.

“Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція України, Генеральна прокуратура України та інші відповідні установи повинні відкрито визнати важливість роботи правозахисників у сфері захисту прав людини та викриття корупції. Влада повинна публічно засудити будь-які погрози та напади на правозахисників. Посадовці мають вжити рішучих заходів, щоб забезпечити критикам уряду можливість працювати в безпечному, сприятливому середовищі, де вони зможуть використовувати свої права на свободу вираження поглядів і свободу мирних зібрань, а також вести свою роботу без загрози нападів у відповідь”, – йдеться в заяві.

Раніше президент міжнародної організації Freedom House Майкл Абрамовітц заявив, що злочини проти громадських активістів в Україні не караються і це руйнує громадський активізм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter