Правозахисники вимагають від депутатів норми про недискримінацію ЛГБТ в Трудовому кодексі

Дата: 06 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники Коаліції з протидії дискримінації в Україні занепокоєні ігноруванням норми про недискримінацію ЛГБТ в рамках “безвізового пакету”.

Їх обурили гомофобні висловлювання деяких народних депутатів.

“Депутат Павло Унгурян продемонстрував своє бачення поняття дискримінації щодо ЛГБТ спільноти (ЛГБТ – абрівіатура “лесбійки, геї, бісексуали та транс гендерні люди” – ред.). Він запевнив усіх, що її не існує і що запропоновані поправки лише створять “спеціальний статус” для ЛГБТ-людей в Україні. Отже, пропозиція парламентського комітету з євроінтеграції, МЗС та Мін’юсту розглянути поправку про внесення заборони дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності отримала підтримку лише 117 народних депутатів. І таким чином була провалена”, – йдеться у заяві правозахисників.

Коаліція з протидії дискримінації висловлює свій протест проти небажання депутатів включити до Трудового кодексу заборону дискримінації.

“Свобода від дискримінації має бути гарантована усім людям, незалежно від їхньої приналежності до будь-яких меншин. В Україні постійно порушуються права вразливих груп, зокрема і ЛГБТ-спільноти, але держава жодного разу не продемонструвала бажання вирішувати ці проблеми”, – констатують правозахисники.

Вони нагадують, що при ухваленні антидискримінаційного закону в 2012 році ознаки “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність” не включили до переліку ознак, за якими дискримінація в Україні має бути заборонена в усіх сферах суспільного життя.

“Ми вимагаємо від депутатів Верховної Ради знайти законодавчі можливості та головне – політичну волю та свідомість і заборонити дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в новому Трудовому кодексі. Цей крок продемонструє бажання України йти шляхом прав людини, а не середньовічних дискримінаційних поглядів та продемонструє українському суспільству необхідність толерантного ставлення до будь-якої меншини”, – йдеться в заяві Коаліції з протидії дискримінації в Україні.

Нагадаємо, що ухвалення норми про недискримінацію ЛГБТ у трудових відносинах є однією з умов надання Україні безвізового режиму. Ця умова також передбачена в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

У четвер народні депутати змогли проголосувати лише за 2 законопроекти з 13 необхідних для запровадження безвізового режиму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter