Поліція має розслідувати напад на “Linas cafe” як злочин на ґрунті ненависті – правозахисники

Дата: 24 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Представники громадських правозахисних організацій звертаються до керівників Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції із вимогою відкрити кримінальне провадження за фактом нападу на заклад східної кухні “Linas cafe”, який відбувся 21 травня, кваліфікувавши дії нападників за ст. 161 КК України “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Про це йдеться відкритому зверненні правозахисників до начальника київської поліції Андрія Крищенко, міністра внутрішніх справ Арсена Авакову та голови Національної поліції Сергія Князеву, яке, зокрема, підписали представники організацій “Восток-SOS”, “Центр інформації про права людини”, “Автономна Адвокатура”, проекту “Радники Міністерства соціальної політики України”.

Автори звернення також вимагають у відомств забезпечити повне та всебічне розслідування даного кримінального правопорушення, провести службове розслідування по факту бездіяльності працівників поліції під час нападу на персонал кафе “Linas cafe” та публічно проінформувати про заходи, що були вжиті поліцією за результатами даного звернення.

У зверненні нагадують, що під час подій, зафіксованих на оприлюдненому відео, нападники висловлювали своє невдоволення тим, що працівники кафе спілкуються російською “іноземною” мовою та вимагали від працівників кафе звертатися до них виключно “державною рідною мовою”. Також нападники називали працівників кафе “чурбанами” та вимагали викликати власників закладу. В іншому випадку погрожували вчинити погром у кафе. “Ми прийшли з вимогою, щоб ваше кафе, яке не може надавати якісні послуги, зокрема, обслуговувати українською, звільнило приміщення. Вам немає місця тут”, – сказав Ковальчук.

Правозахисники вважають, що справжньою причиною нападу на заклад є вияв ксенофобії щодо представників інших національностей.

“Хоча організатори нападу стверджують, що приводом для нападу на кафе міг стати особистий конфлікт, який стався напередодні між Михайлом Ковальчуком та працівниками кафе, зрозуміло, що нападники діяли з мотивів ненависті до певної соціальної групи людей, застосовуючи мову ворожнечі, проте реакцією на такий можливий конфлікт став напад, який супроводжувався образливими ксенофобськими вигукуваннями, на кшталт “пам’ятай чужинець – тут господар українець”, та цькуванням персоналу кафе, що добре видно на оприлюдненому відео”, – зазначається у зверненні.

Автори звернення також звернули увагу на те, що викликані адміністраторкою закладу співробітники  поліції знаходилися біля кафе під час інциденту та фільмували дії нападників. Проте під час знаходження нападників всередині закладу поліція ніяким чином не реагувала на події, не втручалася у них та не могла забезпечити безпеку персоналу кафе, який став об’єктом нападу на ґрунті ненависті.

При цьому правозахисники наголошують, що напад на ліванське кафе у центрі Києві, де працюють іноземці, сприяє розпалюванню національної ворожнечі та ненависті. Персонал кафе став мішенню для нападу тільки тому, що вони розмовляють російською і тому, що належать до етнічної меншості. Ці дії визнаються порушенням кримінального законодавства України та повинні кваліфікуватися за ст. 161 КК України “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

“Проте ще більше занепокоєння викликає відсутність відповідної швидкої реакції з боку правоохоронних структур на подібні дії представників груп, які висловлюють відверто ксенофобські погляди та чиї дії є суспільно небезпечними”, – підсумовують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter