Правозахисники вимагають припинити політичні переслідування в Криму та посилити санкції

Дата: 09 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають від українського та європейського урядів і міжнародних організацій посилити вплив на Російську Федерацію, щоб припинити політичні переслідування представників кримськотатарської та української громад у Криму.

Про це йдеться у відкритій заяві правозахисних організацій, підписаній, зокрема, Центром інформації про права людини.

Правозахисники звертаються до урядів країн Європейського Союзу, Швейцарії, США та Канади з проханням посилити санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Російської Федерації, причетних до політичних переслідувань та порушення свободи слова та мирних зібрань. Автори заяви також вимагають від міжнародних організацій сприяти забезпеченню роботи моніторингових місій з прав людини в Криму, а від української влади – розслідувати незаконні затримання та обшуки активістів у Криму й створити координаційний орган для захисту та підтримки осіб, що постраждали від переслідувань.

“Незаконні обшуки та затримання, вибіркове застосування норм “екстремістського і антитерористичного” законодавства окупаційною владою Росії у Криму стали інструментом систематичного переслідування активістів та повного придушення громадянського суспільства на півострові. Останні масові безпідставні обшуки у домах кримськотатарських активістів, зокрема  учасників громадського руху “Кримська солідарність”, вказують на цілеспрямований тиск на активістів з метою припинення їх діяльності щодо висвітлення ситуації та захисту від порушень прав людини в Криму”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, що 8 листопада у різних регіонах Криму відбулися незаконні обшуки в домах кримськотатарських активістів та учасників громадського руху “Кримська солідарність”: Сєйтумєра Сєйтумєрова, Ельдара Кантємирова, голови регіонального меджлісу Екрєма Абдульватова, Алімдара (Руслана) Бєлялова, Халіда Бєлялова.

Також до відділень окупаційної поліції відвезли ще п’ятьох кримських татар, працевлаштованих в одного з затриманих активістів: Асана Зєкєр’яєва, Аліма Зєкєр’яєва, Рєсуля Абдураманова, Мустафу Ісаєва, Амєта Умєрова. Де-факто суд визнав Сєйтумера Сєйтумерова винним за ч. 1 ст. 20.3 КоАП РФ (Пропаганда або публічна демонстрація забороненої символіки) та призначив покарання у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 2 тисяч рублів. Цього ж ранку, після обшуку в будинку Абдурахмана Меджитова, його доправили до окупаційного суду, де була винесена постанова щодо притягнення Меджитова до адміністративного покарання у вигляді арешту протягом 15 діб за одиночний пікет 11 жовтня 2017 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter