Правозахисники вимагають показати законопроект, ініційований РНБО для перевірок мешканців Донбасу та Криму

Дата: 23 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Громадські організації звертаються до президента України Петра Порошенка з вимогою оприлюднити текст законопроекту, про який йде мова у заяві Секретаря РНБО від 22 червня і який повинен врегулювати питання проведення перевірок мешканців тимчасово окупованих територій України при зверненні за біометричним паспортом для виїзду за кордон.

Про це йдеться у відкритому зверненні, яке, зокрема, підписали організації, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб та осіб, що постраждали внаслідок збройного конфлікту в Україні.

Автори звернення нагадують, що 22 червня на офіційному веб-сайті Ради національної безпеки і оборони України була оприлюднена заява Секретаря РНБО пана Олександра Турчинова щодо необхідності проведення “дуже ретельних перевірок” всіх бажаючих отримати біометричний паспорт, які прибувають з окупованих територій. 

Аби запровадити такі перевірки, на думку Турчинова, потрібно негайно внести зміни до законодавства України.

За словами Турчинова, даний законопроект вже підготовлений і найближчим часом може бути внесений на розгляд Верховної Ради України.

Водночас правозахисники звертають увагу на те, що законодавство України, а саме – постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 2017 року №152 ”Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон” – вже  визначає порядок ідентифікації особи та перевірки її належності до громадянства України при отриманні паспорту для виїзду за кордон.

Автори звернення наголошують, що згадана процедура вже передбачає механізми ідентифікації особи та перевірки її належності до громадянства України у разі, якщо така особа отримала паспорт громадянина України на тимчасово окупованій території або у органах ДМС, які тимчасово не здійснюють свої повноваження.

“Не ставлячи під сумнів необхідність проведення ідентифікації всіх осіб, які подають заяви на отримання паспорту громадянина України для виїзду за кордон, вважаємо, що тональність інформаційних повідомлень, які лунають від перших осіб країни, акцентує увагу не на необхідності коректного наповнення Єдиного державного демографічного реєстру, а на виокремленні осіб, які виїхали з тимчасово окупованої території, як таких, що потребують “ретельної перевірки”. З прикрістю зауважуємо, що подібні висловлювання можуть призвести до стигматизації мешканців окупованих територій, тимчасово непідконтрольних територій та осіб, що вимушено перемістилися”, – зазначають автори заяви.

Вони додають, що під згадану категорію підпадають більше, ніж 7 мільйонів громадян України.

На переконання правозахисників, оприлюднений текст заяви Секретаря РНБО справляє дуже негативний вплив на ставлення жителів тимчасово окупованих і непідконтрольних територій, а також внутрішньо переміщених осіб, до процесу реформ в Україні і збурює тривогу в суспільстві, яке потерпає від наслідків збройного конфлікту на Сході України, а надто – в умовах відсутності оприлюдненого тексту законопроекту, про який йдеться в заяві Секретаря РНБО, а також суспільної дискусії та експертних висновків з цього дуже чутливого і суспільно важливого питання.

На підставі вищенаведеного автори звернення вимагають:  

оприлюднити текст законопроекту, про який йде мова у заяві Секретаря РНБО від 22 червня 2017 р. і який повинен врегулювати питання проведення перевірок мешканців тимчасово окупованих та непідконтрольних українській владі  територій Донецької та Луганської областей при зверненні за отриманням паспорту громадянина України для виїзду за кордон;

провести антидискримінаційну експертизу вказаного тексту законопроекту та оприлюднити її результати;

Провести громадське обговорення зазначеного законопроекту із залученням експертів та представників правозахисних організацій;

В подальшому утриматись від подібних дискримінаційних висловлювань від імені РНБО, оскільки такі  заяви суперечать заявленій політиці, спрямованій на реінтеграцію населення тимчасово окупованої території і тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

ПІДПИСАТИ ЗВЕРНЕННЯ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter