Правозахисники розкритикували законопроект про поліцію

Дата: 19 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Експерти платформи “Правозахисний порядок денний” знайшли низку недоліків у законопроекті про реформування правоохоронної системи.

Правозахисники зазначають, що уважно ознайомилися із урядовим законопроектом “Про національну поліцію” № 2822 від 13 травня 2015 року. 

За задумом авторів, його метою є створення Національної поліції в Україні як “органу виконавчої влади, який служитиме суспільству і призначений для охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки“. Але, проаналізувавши документ, експерти виявили велику кількість недоліків, що суттєво впливають на ефективність досягнення проголошеної мети. 

Серед недоліків – необов’язковість відкритого конкурсу для призначення на посади. Законопроект надає право керівнику комплектувати вакансії  або шляхом відкритого конкурсу, або шляхом проведення атестації. Правозахисники зазначають, що атестація може бути лише складовою конкурсу щодо призначення на посаду, а не його альтернативою. Обов’язковість конкурсу для кожної вакансії –  один з базових елементів антикорупційної політики. 

Також експерти відзначають відсутність у документі інновацій в системі професійного навчання та підготовки. Немає положень про залучення громадськості до проведення співбесід та до процесу викладання; не врегульоване питання змісту навчання, категорій підготовки у вишах МВС, зв’язку рівня освіти із професійною кар’єрою тощо. 

Законопроект зберігає радянську мілітаристську ієрархію спеціальних звань, непотрібних для сучасного поліцейського менеджменту. Це суперечить принципу демілітаризації, що є одним із засадничих у Стратегії розвитку органів внутрішніх справ. Кар’єрне зростання персоналу поліції має залежати виключно від рівня освіти та років вислуги, говорять правозахисники. 

Законопроект мають розглядати у Верховній Раді 21 травня, але експерти вважають можливим його прийняття у першому читанні виключно за умови усунення зазначених недоліків. 

Представники платформи правозахисних організацій вважають, що процес реформування правоохоронної системи має бути максимально прозорим, із залученням усіх зацікавлених сторін. Тому шляхи реформування потребують громадського обговорення.

Нагадаємо, правозахисні організації виступили проти постанови, у якій йдеться про відступ від міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини. На їх думку, потрібно ухвалити постанову, яка покладатиме додаткові обов’язки на різні державні органи щодо забезпечення прав та свобод на території проведення АТО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter