Правозахисники просять депутатів змінити закон про переселенців

Дата: 17 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Зміни до закону про переселенців дозволять спростити процедури працевлаштування та відновлення документів, а також вирішать питання реєстрації.

Про це йдеться у зверненні Платформи правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний” до народних депутатів України. 

Автори звернення підкреслюють, що від рішення народних депутатів залежить доля понад 1 мільйона 200 тисяч переселенців, які “є невід’ємною частиною нової демократичної України”.

Розроблений спільно із громадськістю законопроект за р.н. 2166 спрощує та прискорює процедури для внутрішньо переміщених осіб щодо працевлаштування, отримання статусу безробітного, відновлення документів тощо; скасовує невиправдану залежність переселенців від реєстрації місця проживання; поширює гарантії на осіб, які проживали без реєстрації на тимчасово окупованих територіях, а також на осіб без громадянства та іноземних громадян, що мають право постійно проживати на території України“, – підкреслюють у зверненні правозахисники. 

З огляду на це, вони просять депутатів вжити усіх заходів для включення законопроекту №2166 “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” до порядку денного та ухвалення на наступному пленарному засіданні Верховної Ради 19 травня.

Довідково: Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Будинок прав людини в Києві, Центр “Соціальна Дія”, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS.  

Крім цього у робочій групі з питань захисту прав ВПО та осіб, що проживають на непідконтрольних та окупованих територіях, працюють Центр громадянського просвітництва “Альменда”, Регіональний центр прав людини, Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива” та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter