Правозахисники передадуть до Міжнародного кримінального суду докази тортур на Донбасі

Дата: 15 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Майже 140 свідчень комбатантів та цивільних осіб, яких піддавали тортурам та знущанням, передадуть правозахисники з Української Гельсінської спілки з прав людини та громадської організації Truth Hounds до Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомив дослідник, документатор воєнних злочинів ГО Truth Hounds Роман Авраменко на презентації звіту “Говорять застінки”, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Експерти збирали свідчення людей за період 2014-2015 років у п’яти населених пунктах: містах Сніжне, Донецьк, Горлівка, Торез та селі Дмитрівка.

“У цьому звіті зібрані факти щодо полонених комбатантів і цивільного населення в місяцях несвободи на території, контрольованій так званою ДНР. Їх змушували розвантажувати гуманітарні конвої з Росії, піддавали тортурам та нелюдському поводженню. Наявні дані щодо випадків сексуального насильства щонайменше на двох локаціях. Усі люди, з якими ми говорили, розповідають про нестачу їжі, про значну втрату ваги. Але найбільш драматичним та принизливим досвідом були паради полонених у серпні та січні 2014-2015 років, коли українських військових проводили вулицями Донецька”, – зауважив Авраменко.

Документатори говорять про те, що на основі отриманих свідчень можуть стверджувати про присутність представників російських армійських формувань, які беруть активну участь у конфлікті на Донбасі та навіть мають конкретний список підозрюваних, серед яких військові посадовці з Росії.

“Бойовики називали росіян кураторами. Часто саме вони віддавали накази про тортури”, – стверджує Авраменко.

У свою чергу юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан підкреслив, що, навіть маючи списки підозрюваних, Україна не може розраховувати тільки на міжнародне правосуддя.

“Даний конфлікт у МКС визнають і міждержавним, і внутрішньодержавним. Ми маємо ознаки як одного, так і іншого. Тому не потрібно забувати про національний рівень, адже всіх ми не притягнемо до відповідальності на міжнародному рівні”, – зауважив він.

Через це експерти рекомендують українському уряду сприяти подальшому документуванню та розслідуванню міжнародних злочинів на Донбасі, а також створити належні умови для роботи громадських документаторів і правозахисників, вводячи лише пропорційні до небезпеки обмеження.  

За словами правозахисників, зараз у МКС справа України знаходиться на стадії попередньої оцінки ситуації, а тому цей звіт допоможе оцінити конфлікт як міжнародний.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter