Правозахисники обурені спробами уряду звузити права переселенців

Дата: 10 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники запрошують під Кабмін небайдужих вимагати від уряду не порушувати права переселенців. 

Правозахисники обурюються постановою №637, оскільки вона започатковує дискримінаційні процеси стосовно переселенців. Цей документ не лише не полегшить процес відновлення виплат, але й потягне за собою нову хвилю посиленого контролю за переселенцями та втручання в їхнє особисте життя.

“Постанова №637 нівелює всі позитивні надбання як закону, довгоочікувані зміни до якого були прийняті в січні. Одна з критичних норм, наприклад, змушує людину у триденний термін засвідчити свою фізичну присутність, якщо до неї прийшли з перевіркою фактичного місця проживання”, – цитує співзасновницю громадської організації “Крим SOS” Тамілу Ташеву її прес-служба.

Але що робити у випадку, якщо людина елементарно поїхала у відпустку чи відвідати рідних? Таким чином під каток репресій потрапили в першу чергу звичайні переселенці”, – додає вона. 

Перевірки переселенців за фактичним місцем проживання мали б проходити раз на півроку, але проект передбачає цілу низку підстав для додаткових перевірок.

“Найбільше побоювання викликає введення системи перевірок місць фактичного проживання переселенців як умови для призначення чи відновлення соціальних виплат.  Практика показує, що зазвичай такі перевірки проводяться без попередження, у робочий час, коли переселенці, як і будь-які інші громадяни України, можуть знаходитися, наприклад, на роботі чи у будь-якому іншому місці”, – підкреслила юристка благодійного фонду “Восток-SOS” Ольга Аношкiна.

За її словами, якщо зміни наберуть чинності, то слід очікувати ускладнення і без того непростих процедур оформлення та відновлення соціальних виплат. Мова йде не тільки про адресну допомогу на оплату проживання переселенців, а й про пенсії, допомоги одиноким матерям, малозабезпеченим сім’ям та всіх інших видів соціальної допомоги від держави.

Правозахисники вказують на порушенням законодавства через те, що громадського обговорення проекту не було.

“Новий уряд обіцяв активно залучати громадськість до обговорення всіх важливих рішень, але в черговий раз ми стали жертвами політичних обіцянок. На відміну від проекту постанови про облік ВПО, проект змін до Постанови №637 приховали від громадських організацій. Більше того, у пояснювальній записці до проекту акту вказується, що він не потребує обговорення з громадськістю. Хоча подібні акти обов’язково мають проходити громадське публічне обговорення”, – каже Олена Виноградова, правовий аналітик благодійного фонду “Право на захист”.

Кабмін не має права самостійно звужувати коло людей, які можуть отримувати ці виплати, оскільки вони передбачені законом, стверджує правозахисниця Тетяна Матяш.

“Ми зараз готуємо позов на скасування цього документу і чекаємо, набере він чинності чи ні. Крім того, ми запрошуємо всіх небайдужих на акцію протесту, яка відбудеться 14 червня о 14:00 під стінами Кабміну. Захистіть права сусіда, щоб завтра не були порушені ваші права!”, – закликає Тетяна Матяш.

Раніше, правозахисники критикували зміни до Постанови №509, через яку переселенців позбавили пенсій та соціальних виплат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter