Правозахисники назвали дискримінаторів року й вдягнули на них шори

Дата: 29 Грудня 2014
A+ A- Підписатися

Правозахисники оприлюднили імена осіб та організацій, які найбільш злісно порушували принципи рівності та недискримінації в Україні протягом року.

Коаліція з протидії дискримінації, до складу якої входить 50 громадських організацій, визначила найбільш дискримінаційний вчинок, висловлювання та законодавчу ініціативу в рамках антипремії «Дискримінатор року». «Переможцями» стали Національний банк України, ДельтаБанк і екс-мер Києва Олександр Омельченко. Їм відправлять ганебні дипломи і шори – символ зашореності та обмеженості у поглядах. 

Антипремія «Дискримінатор року» вручається з 2013 року і має на меті привернути увагу до проблеми дискримінації та показати реальні загрози на шляху забезпечення в Україні принципу рівності та недискримінації для всіх людей. 

Так, у номінації “Язик мій – ворог мій” перемогу здобув депутат Київської міської ради, колишній мер Києва Олександр Омельченко – за найбільш дискримінаційне висловлювання щодо людей з інвалідністю (цитата мовою оригіналу): «І нащьот етіх пільговиків. Підготуйте проект рішення Київської міської ради, з 1 січня, крім інваліда, бідненької людини, Богом обіженої, сліпенької, глухенької, кривенької, ніяких пільг нікому…», – заявив він.

«Таке висловлювання щодо людей з інвалідності є неприпустимим і дискримінаційним. Не йдеться про створення належних умов для реалізації права людини на вільний розвиток, про створення архітектурної, транспортної чи інформаційної доступності для різних груп населення, зокрема, людей з інвалідністю. А перетворює людину з інвалідністю на об’єкта для благодійництва, споживача, залежного від суспільства, безпомічну людину», – вважає Назарій Боярський, співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні, координатор освітніх програм Центру Громадянських Свобод.

За реально ганебний вчинок (номінація «Реально Г») правозахисники відзначили Публічне акціонерне товариство «Дельта Банк». Шори і ганебний диплом цей банк отримає за відмову у побутових кредитах людям з інвалідністю. 

З такою практикою зіштовхнувся харків’янин Юрій Череда, людина з інвалідністю І групи по зору. Бажаючи придбати телевізор у супермаркеті в розстрочку, він звернувся до представника ДельтаБанку з виписаним рахунком-фактурою. Але йому було висунуто вимоги, які не висувалися до інших покупців: надати банку поручителів з числа членів сім’ї, інакше банк не має можливості надати кредит. 

У номінації «Дискримінація «в законі» (за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу) переміг Національний банк України. Шори і ганебний диплом НБУ отримає за дискримінаційну постанову від 3 листопада 2014 року № 699 “Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони “Крим”.

Згідно з цією постановою, кримчан обмежили в можливості користування основними банківськими послугами, такими як купівля валюти, відкриття рахунків, здійснення виплат тощо. А термін «нерезидент» був застосований по відношенню до громадян України, у яких в паспорті стоїть кримська прописка. 

16 грудня Національний банк України прийняв іншу постанову – №810, проте, така спроба виправити ситуацію з дискримінацією кримчан призвела до нових обмежень їхніх прав та встановила додаткові обов’язки.

На антипремію також номінували владу самопроголошених республік, президента Російської Федерації Володимира Путіна, самопроголошеного “голову” кримського уряду Сергія Аксьонова. Як висловився Назарій Боярський, усі вони “гідні” отримати відзнаку за масові дискримінаційні практики.

Також голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик прокоментувала вибір журі так: “Ми могли їм надіслати дипломи, шори та книжки, в яких пояснюється, що таке дискримінація, однак їм навряд чи це допоможе. Сподіваємося, що наші “переможці” замисляться над своїми вчинками й перестануть дискримінувати”.

На питання журналістістів, чи є якась зворотня реакція від переможців-“порушників” минулого року, Тетяна Печончик відповіла, що “наші шори є кармічними”. “З кожним із дискримінатором 2013 року щось сталося недобре: або вони втратили свої повноваження, або посаду, або впливовість”, – наголосила Печончик.

Нагадаємо, у минулому році її отримали мер Ялти Сергій Ілаш, який порівняв ромів зі «звірушками», настоятель Києво-Печерської Лаври Владика Павло та президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк – за виселення з території Лаври клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського, де перебували на лікуванні ВІЛ-інфіковані, а також народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко з проектом Закону «Про заборону спрямованої на дітей пропаганди одностатевих сексуальних стосунків».

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter