Правозахисники називають цинізмом призначення Карпюку і Клиху додаткових адвокатів

Дата: 24 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Євромайдан SOS і Українська Гельсінська спілка з прав людини засудили призначення незаконно утримуваним у Росії українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху проти їх волі та без узгодження з їх адвокатами.

Про це йдеться у спільній заяві правозахисних організацій.

Правозахисники називають таке нав’язування рішенням Верховного Суду Чеченської Республіки незаконним та цинічним.

“Це рішення винесено наприкінці судового слідства, перед дебатами сторін, які призначені на 4 травня 2016 року, і не може бути виправдане необхідністю забезпечення права на захист. Таке рішення є цинічним порушенням права на захист обох підсудних, гарантованого Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, а також Кримінальним процесуальним кодексом РФ та рішенням про “подвійний захист” Ради Федеральної палати адвокатів від 27 вересня 2013 року”, – йдеться у заяві правозахисників.

У правозахисних організаціях вважають, що цей єзуїтський хід має на меті дискредитувати позицію захисту в очах присяжних і перекреслити докладені зусилля щодо успішно спростованих звинувачень протягом всього судового процесу.

“Рішення судді Вахіда Ісмаїлова є останньою краплею в судовому та правовому свавіллі над українськими громадянами, які вже протягом двох і півтора року відповідно перебувають в незаконному ув’язненні в Росії та постійно зазнають грубих порушень їхніх фундаментальних прав”, – пишуть правозахисники, вимагаючи припинити спроби обмежити право українців на ефективний правовий захист.

За словами захисту українців, суддя, порахувавши всі зроблені під час судового процесу зауваження, заявив, що українці нібито зривають процеси і порушують порядок. Суд не врахував заперечення адвокатів.

Раніше адвокат Миколи Карпюка Докка Іцлаєв сказав, що новий “адвокат за призначенням”, нав’язаний своєму підзахисному відмовився увійти у справу.

Нагадаємо, Станіслава Клиха та Миколу Карпюка звинувачують у вбивстві 15 російських солдатів під час Першої Чеченської війни. Слідство вважає, що чоловіки вчинили злочини у складі загону “Вікінг” з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го у Грозному.

Раніше повідомлялось, що проти Станіслава Клиха порушили ще одну кримінальну справу за образу посадової особи. Повідомляється, що українець перебуває в стані нервового зриву.

До українців під час слідства не допускали адвокатів, консула, піддавали тортурам. Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав їх політичними в’язнями.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter