Правозахисники нагадали, що закон про референдум приймали за Януковича

Дата: 26 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники наголошують, що проводити плебісцит щодо змін до Конституції можна буде лише після зміни закону про референдум.

Чинний закон ухвалювали у 2012 році за часів президентства Віктора Януковича, нагадують експерти Центру політико-правових реформ. 

Він є неконституційним, вважають у Центрі. Активісти вимагали його скасування ще в 2013 році, зокрема через Конституційний Суд (КСУ). 1 грудня 2015 року 57 народних депутатів звернулися до КСУ із клопотанням про неконституційність закону, однак судді навіть не почали його розглядати.

Експерти закликають Верховну Раду розглянути альтернативний законопроект про референдум, який уже зареєстрували у парламенті. Його підготували фахівці з цивільного права, і він відповідає найкращим європейським практикам, наголошують вони.

“Таким чином, спочатку прем’єру слід виявити ініціативу і політичну волю для схвалення нормального закону про референдум, а потім ініціювати його проведення … Конституція не є договором між громадянами і владою. Влада – не сторона договору. Конституція – це договір між громадянами, в зокрема, і про обрання нової влади”, – зауважили в Центрі. 

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував розглянути новий варіант Конституції на референдумі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter