Правозахисниця Матвійчук отримала премію “Відважна жінка України” від посольства США

Дата: 05 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Українська правозахисниця, голова Центру громадських свобод Олександра Матвійчук отримала від посольства Сполучених штатів Америки в Україні нагороду “Відважна жінка України 2017”.

Як повідомляється на сторінці посольства США у Фейсбук, нагороду “за самовідданість, мужність і відвагу в справі захисту прав людини в Україні” вручила 31 березня посол США в Україні Марі Йованович.

У повідомленні зазначається, що Центр громадянських свобод є однією з провідних груп України з прав людини, який пропонує юридичну допомогу, навчання правозахисників та громадські просвітницькі програми. Відтепер ця нагорода вручатиметься щорічно.

Приймаючи нагороду, Олександра Матвійчук нагадала про роль українських жінок, які взяли на себе відповідальність за захист цінностей свободи та демократії. І часто платили за це досить високу ціну.

За словами Матвійчук, тільки у громадському секторі можна відразу назвати величезний список імен. І режисерку Лесю Літвінову, яка із початку війни займається допомогою вимушеним переселенцям, що залишили свої домівки. І магістра історії Марію Берлінську, яка створила центр підтримки аеророзвідки та навчає бійців АТО користуватися безпілотниками. І адвокатку Євгенію Закревську, завдяки енергії якої рухається розслідування злочинів, вчинених під час Євромайдану. І тисячі тисяч жінок, імена яких просто невідомі.

“Але саме вони є великою мірою тією рушійною силою змін, які виводять нашу країну із зони турбулентності, в якій ми перебуваємо вже кілька десятків років. А також дають тверде переконання, що нам під силу зробити якісний стрибок та здійснити демократичні перетворення, які змінять хід історії України”, – зазначила Матвійчук.

За її словами, важливо, щоб ще одним результатом цієї боротьби стало “подолання стереотипного уявлення щодо ролі жінки та руйнування тієї скляної стелі, яка змушує українських жінок у дуже багатьох сферах щоденно доводити свою профпридатність”.

Олександра Матвійчук очолює правозахисну організацію “Центр громадянських свобод”, що здійснює громадський контроль над органами влади через групу громадського спостереження “ОЗОН”, просуває реформи у сфері поліції, судів та прокуратури через платформу “Правозахисний порядок денний”, провадить моніторинг політичних переслідувань в Криму та документує воєнні злочини на Донбасі.

Авторка багатьох досліджень на теми, пов’язані із правами людини, серед яких, подання до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів Євромайдану, альтернативних звітів до різних структур ООН, ЄС, РЄ та ОБСЄ з приводу ситуації із дотриманням прав людини в Криму та на Донбасі тощо.

Олександра Матвійчук також координує громадянську ініціативу Євромайдан SOS, яка була створена після насильницького розгону мирної студентської демонстрації на Майдані 30 листопада 2013 року. На даний час Євромайдан SOS веде цілий ряд кампаній, серед яких кампанія LetMyPeopleGo для звільнення усіх ув’язнених Росією за політичними мотивами громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter