Праворадикали заклеїли своїми плакатами вхід до ком’юніті-центру для ЛГБТІК в Одесі

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

“Гей-альянс Україна” повідомив про псування майна ком’юніті-центру для ЛГБТІК-людей “Queer home” в Одесі: у неробочі години перед відкриттям центру група молодиків, перелізши через паркан на приватну територію, заклеїла агітаційними плакатами праворадикальної організації “Традиція і порядок” їхні вхідні двері.

Інцидент трапився в суботу, 12 вересня, повідомили на інстаграм-сторінці ГАУ. Представники організації розцінюють інцидент як акт залякування. 

View this post on Instagram

"Ми не дозволимо себе залякувати” – заявляють волонтери ком'юніті-центру queer home Odesa Сьогодні між 14-ю та 15-ю годинами група "невідомих" заклеїли листівками «Традиції і порядку» двір, в якому знаходиться ком'юніті-центр, і, намагаючись зламати двері, зіпсували те, до чого змогли дотягнутися, – вхід в приміщення.  Нам не дуже зрозумілий сенс постерів «Стать це стать» та «Ні абортам», які наклеїли  біля входу до ком'юніті-центру для ЛГБТ, але сподіваємося, що правоохоронцям вдасться встановити хід подій і знайти логіку в діях хуліганів. Зараз волонтери ком'юніті-центру чекають на поліцію для оформлення заяви. Нагадуємо, після нападу 30 серпня на заходи ОдесаПрайд-2020 ми подали сім відповідних заяв від потерпілих.   ВГО «Гей-альянс Україна» пов'язує вандалізм і псування фасаду будівлі зі власною правозахисною діяльністю і вимагає від Національної поліції України вжити відповідних запобіжних заходів. #україна #лгбт #Одеса

A post shared by Гей-альянс Украина (@gay_alliance_ukraine) on

За словами представниць організації, поліція прийняла в них заяву про злочин, але станом на сьогодні документ про внесення провадження до ЄРДР вони не отримали.

Окрім того, видання ZMINA так і не отримало в передбачений законодавством п’ятиденний термін відповідь від одеської поліції на свій запит щодо того, які саме провадження було відкрито в результаті нападу на учасників мирного мітингу в межах ОдесаПрайду 30 серпня. 

Аналогічний інцидент із заклеюванням плакатами вхідних дверей трапився в харківському ЛГБТ-центрі “ПрайдХаб” 7 липня, коли всередині перебувала його адміністраторка, яка написала з цього приводу заяву до поліції. Тоді на запит видання ZMINA поліція Харківщини повідомила, що цю заяву зареєструвала як звернення громадян.

Після цього напередодні заходів ХарківПрайду в серпні й вересні на “ПрайдХаб” нападали принаймні тричі: розбили вікно, залишили на стінах графіті з погрозами та облили сечею вхідні двері. 

Із січня до серпня 2020 року включно моніторингова мережа Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” задокументувала 106 випадків дій на ґрунті гомофобії та трансфобії, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter