Праворадикали перебирають на себе державну монополію на насильство – Amnesty International

Дата: 14 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Україна скочується в хаос неконтрольованого насильства з боку радикальних угрупувань та їх тотальної безкарності.

Оксана Покальчук

З такою заявою виступила директорка правозахисної організації Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

На її думку, українська держава стрімко втрачає монополію на насильство, функції якої самовільно перебирають на себе радикальні угрупування.

Покальчук звернула увагу на те, що протягом останнього року у різних регіонах України активізувалися радикальні групи, які позиціонують себе “борцями зі злочинністю” та нападають на публічні заходи та окремих громадян.

“Озброєні палицями і газовими балончиками, вони приходять до судів, нападають на культурні та освітні заходи, б’ють людей на вулицях”, – зазначила вона.

Покальчук підкреслила, що Україна не протидіє їх агресії належним чином – більшість нападників залишаються практично безкарними.

Вона особливо відмітила ситуацію в Ужгороді, де напередодні 79 річниці проголошення Карпатської України з’явилися “патрулі”, які шукають учасниць і учасників акції 8 березня та нападають на громадських активістів.

Активістка, яку облили фарбою під час мирної акції 8 березня

Покальчук наголосила, що певні угрупування відкрито беруть на себе відповідальність за напади та пишуть погрози на своїх сторінках у соціальних мережах, а обличчя нападників є на відео та фото, зроблених активістами та журналістами. Проте правоохоронні органи не вживають достатніх заходів для припинення та попередження насильницьких дій.

“Ми закликаємо уряд негайно взяти ситуацію під свій контроль, протидіяти безкарному застосуванню сили з боку радикальних угрупувань та забезпечити ефективне розслідування скоєного ними насильства”, – резюмувала вона.

Нагадаємо, в чотирьох містах України учасниці та учасники публічних акцій до Міжнародного дня боротьби за права жінок проти насильства та дискримінації стали жертвами насильницьких нападів. Постраждалих били, обливали фарбою та зеленкою, розпиляли в очі перцевий газ і відбирали плакати, з якими вони вийшли на акцію.

Amnesty International раніше вже висловлювала стурбованість відкритою агресією противників акцій 8 березня та неспроможністю поліції гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter