Праворадикали намагались зірвати дискусію на Docudays про поширення ультраправих рухів (доповнено)

Дата: 26 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Близько 20 агресивно налаштованих представників праворадикальних рухів о 16.20 прийшли під галерею IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8, у Києві), де о 17 годині мала розпочатись дискусія “Права людини: проблема поширення ультраправих рухів в Україні”.

Фото Микола Мирний
Фото Микола Мирний

Прес-служба Docudays UA повідомляє, що агресивно налаштовані чоловіки увірвались у приміщення під час попереднього заходу — панельної дискусії делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста “Жінки на лінії зіткнення: як їх змінили нові реалії”. Вони здіймали галас, зірвали повноцінне проведення заходу, та зламали фотовиставку “Шанувати різноманіття”, що була розміщена на стінах. З приїздом поліції, чоловіків вдалося відтіснити з приміщення й організатори змогли провести захід. 

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, після цього близько 70 радикалів блокували вхід до приміщення.

Організатори дискусії піднялись на 2-й поверх та викликали поліцію.

Праворадикальні активісти не пропускали всередину журналіста Центру інформації про права людини Миколу Мирного, навіть після того, як він показав акредитацію журналіста. Коли він почав знімати на телефон, хтось із натовпу вдарив по телефону, і пристрій упав на землю.

Пізніше за допомогою поліції вхід до приміщення було розблоковано, противники дискусії відійшли за паркан галереї. 

Дискусія почалась о 17.15. За словами голови правління Центру інформації про права людини Тетяни Печончик, поліція гарантувала безпеку під час її проведення та безпечний вихід з заходу.

Учасники та відвідувачі залишили креативний простір IZONE автобусами. 

Docudays UA піднімає важливі проблеми, пов’язані з дискримінацією. У команді фестивалю усвідомлюють, що багато право-радикальних рухів — противники такої діяльності. Організатори запевняють, що вони передбачали такі їхні дії та намагалися вжити посилених заходів безпеки, аби дискусії відбулись безпечно.

“Ми не проти діалогу з ультраправими, але ми проти діалогу методами сили. Тому після того, як ці люди увірвались на захід “Міжнародного Червоного хреста”, де говорили про цивільне населення, яке проживає в умовах збройного конфлікту, зірвали фотовиставку, ми будемо діяти далі. Ми вимагатимемо покарання цих людей, бо у тому, що вони робили є склад адміністративного правопорушення (хуліганство) та кримінального злочину (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). Водночас, усі наші правозахисні акції ми будемо продовжувати, і транслюватимемо в онлайні на сторінці Docudays UA, щоб усі хто боїться приходити на ці заходи, зміг їх побачити. Ми запевняємо, що будемо і надалі забезпечувати безпеку на самих заходах”, — зазначає Володимир Яворський, правозахисник, член організаційного комітету Docudays UA.

Окрім цього, Docudays UA вимагатиме розслідувати завідомо неправдиве повідомлення про замінування будівлі креативного простору. Організатори фестивалю наголошують, що це класична тактика праворадикальних груп щодо зриву будь- яких акцій.

“Проблема полягає в тому, що поліція ніколи не розслідує цих випадків. Адже коли людина телефонує і дає хибне повідомлення про замінування, наприклад, станцій метрополітену, то таких людей знаходять і карають. А коли відбувається призупинення правозахисних акцій чи подій, то такі випадки залишаються безкарними. Ми переконані, що без покарання за подібні неправомірні дії, їхня кількість буде постійно збільшуватися й фактично вони будуть підтримуватися державою, що суперечить декларованим європейським цінностям чинної влади”, — йдеться у заяві Docudays UA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter