Правоохоронці зафіксували близько третини всіх скоєних окупантами злочинів в Україні – Клименко

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Національна поліція зафіксувала близько третини всіх злочинів, скоєних на території України російськими військовими за час повномасштабної війни. 

Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтервʼю Укрінформу. 

Фото: Руслан Канюка

“Станом на сьогодні ми задокументували понад 65 тисяч воєнних злочинів. Це приблизно третина від усіх злочинів, які були скоєні на території нашої держави за час повномасштабної війни. Ми збираємо інформацію, зберігаємо її та потім передаємо до Служби безпеки України, бо це – воєнні злочини, – як правило, підслідність СБУ”, – зазначив Клименко.

За його словами, поліція практично завжди перша виїжджає на будь-який злочин, оскільки вона більш чисельно представлена на території України, ніж, приміром, підрозділи СБУ. 

“Ми даємо інформацію в Офіс генерального прокурора, і саме генпрокурор визначає, яким чином проходитиме розслідування і як будуть передаватися дані до міжнародних судових інстанцій, у тому числі й до міжнародного трибуналу”, – пояснив міністр.

Клименко додав, що саме Офіс генпрокурора є відповідальним за правильність збирання інформації всіма правоохоронними структурами, які залучені до документування таких злочинів.

Нагадаємо, що одним з різновидів воєнних злочинів є сексуальне насильство з боку окупантів. Наразі українські прокурори розслідують 171 такий випадок. Серед потерпілих  13 неповнолітніх.

Відомо, що за рік правоохоронці зафіксували понад 60 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. Раніше ZMINA зібрала свідчення про те, скількох росіян та за що засудили за час повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Що таке воєнні злочини: визначення, історія виникнення, закони та юрисдикція

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter