Правоохоронці викрили угруповання, яке на дві країни займалося вимаганням неіснуючих боргів та продажем у рабство жінок

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці України та Молдови провели міждержавну спецоперацію для викриття організованого злочинного угруповання, що займалось, серед іншого, вимаганням грошей у підприємців, а окрема ланка вербувала жінок для продажу у сексрабство. 

Про це повідомили у Нацполіції. 

Фото: Нацполіція

Спецоперацію проводили за сприяння Європолу. 

Слідчі кажуть, що члени угруповання вимагали у підприємців неіснуючі борги в особливо великих розмірах. До прикладу, від однієї з жертв вимагали до 200 тисяч доларів. Тих же, хто відмовлявся платити, викрадали били та катували.

“В одному з епізодів зловмисники викрали та незаконно утримували одного з потерпілих. Підозрювані сильно побили його та погрожували вбивством. Потім вивезли у підвальне приміщення, катували упродовж доби, вимагаючи неіснуючий борг”, – розповідають правоохоронці. 

У Нацполіції додають, що постраждалі були настільки налякані, що не зверталися за допомогою.

“На рахунку зловмисників десятки епізодів вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів… Окрема ланка злочинного угруповання вербувала жінок, вивозила їх за кордон і передавала кримінальникам Молдови, які надалі передавали їх для сексуальної експлуатації”, – кажуть українські слідчі. 

Медіа у Молдові з посиланням на тамтешніх правоохоронців повідомляють, що загалом у двох країнах провели 29-го та 30 листопада 44 обшуки: 14 — у п’яти підозрюваних у Кагулі та Кишиневі та 30 — на Одещині. Саме ж провадження відкрили ще у 2016-му.

У помешканнях підозрюваних вилучили гроші, боргові розписки, печатки підприємств, чорнову бухгалтерію, договори про спільну господарську діяльність і автотранспорт. На відео, яке виклали правоохоронці, видно також паспорти СРСР, знайдені під час обшуку.

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

Правоохоронці кажуть, що за підробленими документами члени угруповання привласнювали бізнес підприємців.

Лідером угруповання був 56-річний громадянин України. Йому, а також іншому співорганізатору та двом активним учасникам повідомили про підозри за: 

  • статтею 189 “Вимога передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження свобод, вчинена повторно, поєднана з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, вчинена організованою групою”;

  • статтею 146 “Незаконне позбавлення волі, вчинене з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань, вчинене організованою групою”;

  • частиною 2 статті 28 “Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією”;

  • статтею 358 “Підроблення офіційного документа особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, вчинене організованою групою, а також використання завідомо підробленого документа”. 

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

У Нацполіції зазначили, що є вагомі підстави вважати, що потерпілих від діяльності угруповання набагато більше, а тому закликали постраждалих звертатись до них.  

Правоохоронці перевіряють можливі зв’язки угруповання зі спецслужбами Росії, а також керівництвом Чеченської Республіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter