“Право жити без болю”: у Києві вимагали легалізувати медичний канабіс (фото)

Дата: 19 Травня 2018
A+ A- Підписатися

19 травня в Києві біля будинку Кабінету Міністрів пройшов Конопляний марш свободи 2018. Цього року головною темою маршу стала медична конопля, а головними вимогами – декриміналізація ліків на основі канабісу та ініціація власних наукових досліджень його медичних властивостей.

О 13:00 біля урядової будівлі на Грушевського зібралося близька 100 людей – медичні пацієнти, лікарі, багато молоді, передає кореспондент Центру інформації про права людини

Організаторами акції виступили громадські організації та об’єднання пацієнтів, що представляють людей, змушених жити з важкими діагнозами, пов’язаними з постійним болем.

На їхнє переконання, заборона проводити наукові дослідження канабіноїдів та застосовувати канабіс для зменшення болю і негативних проявів під час раку, ВІЛу та інших захворювань призводить до страждання сотень тисяч людей.

Для полегшення страждань своїх близьких родичі змушені контрабандою привозити ліки з країн, де вони декриміналізовані. Або купувати канабіс у вуличних торговців. Таким чином, заборона лише сприяє процвітанню підпільного наркобізнесу. Натомість ті, хто використовує канабіс для лікування, знаходяться поза законом, розповіли активісти під час виступів. 

“Коноплі лікують. Потрібно врегулювати законодавство, яке заперечує наукову істину. Ми об’єднуємось, щоб полегшити страждання пацієнтів і захистити наше право на гідне, сучасне та ефективне лікування”, – кажуть учасники акції. На їхнє переконання, через пережитки тоталітарного минулого і бюрократичні перепони мільйони українців фактично позбавлено конституційного права на життя, здоров’я та медичну допомогу. 

“Уряд має вивчити потреби українських пацієнтів у якісних медичних препаратах на основі канабісу та врегулювати доступ до них усіх, хто потребує ефективного лікування, – наголошує прес-аташе Маршу свободи Тарас Ратушний. – Необхідно нарешті вирішити багаторічну проблему українських науковців і розпочати наукові дослідження канабіноїдів як анальгетиків та інших лікарських засобів, як цього вимагає Стратегія державної політики щодо наркотиків”.

Що заважає легалізації канабісу в медичних цілях? Популізм і печерні стереотипи, які превалюють над науковими дослідженнями і здоровим глуздом, переконані учасники акції. На їхню думку, реалізація конституційного права громадян на лікування медичним канабісом є для України цивілізаційним вибором.

“Ми проти безглуздих заборон. Я представляю пацієнтів, які знають, що таке смертельно небезпечні захворювання. Якщо весь світ шукає шляхи, як полегшити біль, то ми підтримуємо такий шлях. Не дай боже нікому відчувати біль, від якого немає ліків!” – говорить Дмитро Шерембей, голова об’єднання “Мережа ЛЖВ” (людей, що живуть з ВІЛ).

“Поки люди кричать від болю і не можуть спати, а канабіс як ефективне знеболювальне знаходиться у статусі забороненого до використання в медицині, важко говорити про якусь гуманність у нашій країні”,  каже лідерка ГО “Афіна. Жінки проти раку” Ніна Резніченко.

Громадський порядок забезпечували десятки правоохоронців, у тому числі поліція комунікації. Але жодних інцидентів не було.

Наприкінці акції колона учасників маршу спустилася до Європейської площі, вигукуючи гасла “Хай росте”, “Коноплі лікують”, “Маю право жити без болю”.

 

Наступну акцію організатори обіцяють провести восени цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter