Жінки з інтелектуальними порушеннями мають право на сім’ю, а суспільство їх не чує

Дата: 12 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Мати стосунки, вільні від зловживань, насильства і примусу – це те елементарне, що має бути забезпечено людям з інтелектуальними порушеннями.

В Україні зараз налічується 32 097 осіб з інтелектуальними порушеннями. Однак чи не вперше експерти озвучують проблему додержання їх прав та реалізації, зокрема, в питанні репродуктивного здоров’я, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Перше враження, що це – велика проблема, про яку всі соромляться говорити і намагаються зробити вигляд, що її немає. Мало хто знає, як правильно з цим поводитися“, – каже Ірина Скорбун, менеджер з моніторингу й оцінки проекту Благодійного фонду “Здоров’я жінки та планування сім’ї”.

На думку експертів, людям з інтелектуальними порушеннями повинна бути забезпечена можливість мати стосунки, вільні від зловживань, насильства і примусу. На жаль, даних з приводу насильства або зловживань щодо таких осіб в Україні немає. Але, на думку закордонних експертів, ризик таких зловживань, особливо щодо жінок, є досить великим. Вони мають право на захист від такого поводження.

Міжнародна практика Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) виходить з того, що права всіх людей повинні поважатися і захищатися, зокрема право на сексуальне здоров’я.

У сфері репродуктивних прав осіб з інтелектуальними порушеннями політика держави така, що повністю робить цю людину безгендерною, асексуальною, – каже Галина Майструк, голова правління Благодійного фонду “Здоров’я жінки та планування сім’ї”. – Відповідно до статті 281 Цивільного кодексу України, за медичними показаннями можна навіть виконати стерилізацію недієздатній фізичній особі без попередження“.

Люди з інтелектуальними порушеннями мають ті самі переживання та почуття, як інші люди, але не завжди можуть правильно підібрати слова і пояснити, що відбулося. Їм важче зрозуміти нову або складну інформацію, засвоїти нові навички, важче самостійно впоратися з повсякденним життям. Вони є уразливою категорією, тому що не усвідомлюють свої права, не розуміють, що може бути зловживанням, не можуть відмовитись.

Сучасне суспільство мало обізнане про проблеми та права людей з інтелектуальними порушеннями.

Досить велика частина батьків вважають, що вони протягом всього життя зможуть вберегти своїх дітей від проявів сексуальності“, – коментує проблему Ірина Скорбун.

На її думку, таких дітей можна навчити базовим речам, якщо робити це поступово і регулярно. Чим краще ця тема буде інтегрована у їхнє повсякденне життя, тим легше їм буде жити.

Для вирішення проблеми треба запроваджувати практики з попередження насильства, вважають експерти. Має бути розроблена ціла система правил, що вважається прийнятним, а що неприйнятним. Потрібно випускати інформаційні матеріали “спрощеною мовою”. Треба вчити батьків та фахівців оцінювати ситуацію з точки зору декількох параметрів – чи не має місце порушення рівноправ’я, чи є один з пари залежним, чи є добровільність, чи є згода, чи є ризик заподіяння шкоди особі з інтелектуальними порушеннями. За відсутності чітких правил і політики реакція суспільства на стосунки таких осіб може бути не завжди тверезою і зваженою.

За словами експертів, з боку держави потужної підтримки осіб з інтелектуальними порушеннями немає. Бракує інформаційних матеріалів з репродуктивного здоров’я “спрощеною мовою”, немає освітніх програм для батьків та фахівців, відсутні програми з попередження насильства та сексуальних зловживань.

Нагадаємо, всеукраїнська громадська організація “Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю” за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) розробила перший в Україні навчальний посібник “спрощеною мовою” під назвою “Стосунки та секс: безпека та здоров’я для молоді з інтелектуальними порушеннями”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter