У Києві відкрилася виставка про соціальну нерівність в Україні та Німеччині. Що спільного?

Дата: 31 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Протягом двох місяців митці досліджували тему прав людини в Україні та Німеччині. Результати дослідження вони представили на вуличній виставці “Віч-на-віч: права людини в цифрову добу”.

%%GALLERY%%

Митці дійшли висновку, що дуже багато проблем у сфері прав людини і соціальної нерівності є для України і Німеччини спільними. Утиски мігрантів і національних меншин, перешкоджання вільному пересуванню, порушення прав дітей та права на працю – все це показано через індивідуальні графічні стилі ілюстраторів Pictoric.

Ілюстраторка Анна Сарвіра присвятила дві свої роботи правам жінок. На це її наштовхнула новина про зґвалтування дівчини вночі в центрі Києва.

“Мене просто вбила кількість коментарів під новиною на кшталт “а що вона робила вночі на вулиці”. Лякало і те, що серед них було багато жіночих (ну вони-то, звичайно, пристойні, після 9-ї на вулицю ні-ні), і вся ця риторика про “сама винна” і “напевно, повія”. І я згадала, що під кожною новиною про домашнє насильство, зґвалтування і домагання обов’язково є люди, які звинуватять жертву: занадто роздягнена, занадто одягнена, не так подивилася, пізно гуляла, сиділа вдома, вибрала чоловічу професію, жіночу професію, не працювала, занадто багато працювала, яскраво фарбувалася, не фарбувалася, просто дратувала і провокувала своїм існуванням”, – розповіла Анна.

Один з авторів Олег Грищенко підняв тему мігрантів та переселенців.

“З історичного погляду, всі народи та держави, весь історичний рух був зумовлений рухом людей по Землі. Люди рухаються, переїжджають, змінюються, і це не є чимось страшним. Є теорія, що на Землю було занесене життя на метеориті. Ти не знаєш, яким буде твій шлях завтра, тож, переміщаючись по країні або світу, важливо, щоб твої права були дотримані і ти сам їх не порушував”, – наголосив ілюстратор.

На виставці також можна прочитати уривки з оповідань письменників групи Land in Sicht і журналістів з культурного журналу null22eins з Кельна. Ілюстрації та оповідання увійдуть до збірки “Віч-на-віч: права людини в цифрову добу” українською та німецькою мовами в грудні.

Виставка триватиме до 25 грудня в кав’ярні-галереї Orthodox. Books/Coffee/Illustration (вул. Велика Житомирська, 21А).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter