Права людини мусять дотримуватися протягом воєнного часу – Freedom House

Дата: 27 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає українську владу дотримуватися ретельного балансу між інтересами національної безпеки та захистом прав людини у зв’язку з реакцією на загрози безпеці країни, які мали місце в Азовському морі, та втілення положення про воєнний стан.

Про це сьогодні заявив директор програм Freedom House у Європі та Євразії Марк Берендт, повідомили в прес-службі організації.

Він констатував, що введення в дію воєнного стану знімає захист із низки фундаментальних свобод, зокрема зі свободи зібрань, пересування та вираження поглядів. Але українська влада водночас, на переконання правозахисника, має застосувати лише необхідні обмеження, зосередившись на конкретній загрозі безпеці, а не на широкому застосуванні можливості звужувати свободи.

“Будь-які обмеження фундаментальних свобод повинні бути прозоро обґрунтованими та мають відповідати принципам демократичного суспільства. Основні права та свободи, гарантовані Конституцією, мають максимально захищатися в Україні, особливо з наближенням до виборчого сезону 2019 року”, – наголосив Марк Берендт.

Читайте також: Проект воєнного стану, який роздали депутатам, містить низку обмежень конституційних прав

В організації нагадали, що, відповідно до складених нею рейтингів “Свобода у світі – 2018”, “Свобода преси – 2017” та “Свобода в мережі – 2018”, Україна визнана частково вільною країною. Відповідно до рейтингу рівня демократії “Країни перехідного періоду – 2018”, Україна отримала оцінку 4,64 за шкалою від 1 до 7, де 7 – найгірший можливий рейтинг.

Як відомо, 25 листопада російські війська напали на три українські військово-морські судна, які намагалися покинути територію поблизу Керченського мосту. Шість членів українського екіпажу були поранені під час атаки російських спецпризначенців, загалом 23 людини потрапили в полон.

26 листопада Верховна Рада ввела в дію указ президента про воєнний стан. Він розпочнеться 28 листопада і буде активним протягом 30 днів та поширюватиметься на 10 областей України, що мають кордони з Російською Федерацією або з територіями, які перебувають під де-факто контролем Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter