Працівники закладів у “жовтих” регіонах муситимуть сканувати QR-код відвідувачів

Дата: 24 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів посилив обмеження в “жовтих” карантинних зонах.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 24 листопада. 

Фото: Кабінет Міністрів України

Урядовці внесли зміни до постанови №1236. Для бізнесу анулювали можливість роботи лише з урахуванням завантаженості площі закладу або вибіркової перевірки ковід-сертифікатів чи довідок. Відтепер заклади в жовтих зонах можуть працювати лише за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою, наявності негативного тесту на коронавірус або сертифікату про одужання.

Ці правила поширюються й на відвідувачів. Водночас працівники закладів мають не просто запитувати про сертифікат, а мусять перевіряти QR-код із “Дії”. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, для цього не потрібні додаткові прилади, адже зчитати код можна за допомогою “Дії”, встановленої на телефон того, хто проводить перевірку. 

“Без зчитування сертифікат не вважається наданим та перевіреним”, – наголосив міністр. 

У разі роботи без сертифікатів та довідок у працівників та відвідувачів власник закладу може отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Змінили урядовці й термін дії “жовтого” сертифікату: він становитиме 30 днів, а не 120 як було раніше. 

Вся Україна опинилась у жовтій зоні епідеміологічної небезпеки ще наприкінці вересня, однак 18 областей та місто Київ перебувають у червоній зоні. 

Нещодавно парламент у першому читанні підтримав, щоб: 

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень порушники сплачували штраф від 17 до 34 тисяч гривень або отримували обмеження волі до двох років;

  • за внесення неправдивих відомостей про проведення щеплень медпрацівники сплачували штраф від 34 до 68 тисяч гривень або ж отримували позбавлення волі на строк до двох років;

  • за виготовлення підроблених документів на продаж сплачували штраф від 85 до 170 тисяч гривень або отримували позбавлення волі до трьох років.

Водночас у парламенті заговорили й про ковід-амністію для тих, хто купив підроблений сертифікат, але не користується ним. 

Наразі хоча б одну дозу вакцини отримали 13 мільйонів українців, а щеплених двома дозами налічили 10,2 мільйона. 

Фотографія обкладинки: Getty Images / Kyodo

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter