МОЗ, МВС та Верховна Рада працюють над “амністією” для тих, хто купив підроблений сертифікат, але не користується ним

Дата: 10 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство внутрішніх справ спільно розробляють правові підстави, щоб звільнити від відповідальності громадян, які придбали, проте не використовували підробні ковід-сертифікати.  

Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко

Факти підроблення ковід-сертифікатів кваліфікують за статтею 358 КК, яка містить покарання й для тих, хто використовує такі документи. Вони можуть отримати штраф у розмірі до 850 гривень або обмеження волі на строк до двох років. 

“Я розумію, що дуже багато людей оступились і придбали ці сертифікати. І якщо ви не скористалися завідомо підробленим сертифікатом, ми маємо зараз напрацювати той правовий механізм, який дозволить вам уникнути відповідальності. З іншого боку, ми маємо виявити фізичну чи юридичну особу, яка займалася виготовленням, продажем  або переданням цього сертифіката”, – зазначив Клименко. 

Очільник Нацполіції наголосив, що в кожному випадку підроблення ковід-документації правоохоронці досить швидко і детально можуть встановити походження документа. 

Лише за останній тиждень поліція відкрила 118 проваджень щодо вироблення та використання підробок, а найчастіше їх виявляють у разі перетину держкордону. Так, в аеропорту “Бориспіль” за тиждень зафіксували 48 таких випадків, а в аеропорту “Жуляни” – шість. 

Патрульні перевіряють ковід-сертифікати в пасажирів на Тернопільщині

Також за два останні тижні на пасажирів у громадському транспорті правоохоронці склали близько 300 адмінпротоколів за відсутність ковід-сертифікатів про вакцинацію. Водночас, як зазначив Клименко, поліцейські на вулиці не перевіряють оригінальності таких сертифікатів. 

Нещодавно парламент у першому читанні підтримав, щоб: 

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень порушники сплачували штраф від 17 до 34 тисяч гривень або отримували обмеження волі до двох років;

  • за внесення неправдивих відомостей про проведення щеплень медпрацівники сплачували штраф від 34 до 68 тисяч гривень або ж отримували позбавлення волі на строк до двох років;

  • за виготовлення підроблених документів на продаж сплачували штраф від 85 до 170 тисяч гривень або отримували позбавлення волі до трьох років.

Два види внутрішніх ковід-сертифікатів – зелений для повністю вакцинованих та жовтий для тих, хто щепився принаймні однією дозою, – уряд запровадив ще у вересні. Для власників сертифікатів і закладів, у яких колективи мають такі документи, не діють обмеження жовтої та червоної зон.

Наразі вже 11,6 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 8,1 мільйона. 

Фотографія обкладинки: Патрульна поліція України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter