На окупованій Росією території працівники ФСБ зґвалтували матір офіцера СБУ – моніторингова місія ООН

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Влітку на окупованій російськими військовими території працівники ФСБ упродовж кількох днів ґвалтували, били та катували струмом жінку, син якої служить в СБУ. Внаслідок перебування в полоні ФСБ жінка намагалася вчинити суїцид. 

Про це повідомляється у доповіді Управління ООН з прав людини в Україні щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 серпня 2022 року по 31 січня 2023 року. 

У доповіді говориться про жінку, яка неодноразово піддавалася зґвалтуванню під час утримання працівниками ФСБ на окупованій Росією території України. На початку квітня 2022 року до неї неодноразово приходили співробітники ФСБ, щоб запитати, де перебуває її син, який служить в Службі безпеки України. Жінці пропонували співпрацювати з ФСБ, але вона відмовилася і сказала, що незабаром місто буде звільнене українською армією.

У липні вісім озброєних чоловіків, які представилися співробітниками ФСБ, увійшли до її будинку, побили та душили. Потім жінку вивезли разом з її чоловіком на базу росіян, де її завели в сарай, а чоловіка в сусідній гараж. Згодом жінку відвели до кімнати, де на столі були розкладені молотки, кліщі, електричні дроти, батоги та інші інструменти. Жінку роздягали, під час цього душили й били. Торкалися грудей і сідниць, ґвалтували.

Жінці погрожували зафільмувати чергове зґвалтування та надіслати відео сину. Протягом кількох днів її катували, в тому числі за допомогою електричного струму. Командир ефесбівців змушував жінку займатись з ним оральним сексом, доки вона не погодилася на співпрацю. Жінка розповіла, що намагалася вчинити суїцид, поки утримувалася на базі ФСБ.

У доповіді зазначається, що з 24 лютого 2022 року по 31 січня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало 133 випадки сексуального насильства, пов’язаних зі збройним конфліктом (СНПК). Жертвами стали 85 чоловіків, 45 жінок, 3 неповнолітні дівчини. 109 випадків, ймовірно, були вчинені збройними силами, правоохоронцями та персоналом пенітенціарних установ Російської Федерації, 24 випадки, ймовірно, були вчинені Службою безпеки України (СБУ), поліцією України та українськими цивільними особами або членами сил територіальної оборони. Сексуальне насильство часто відбувалося під час тримання під вартою цивільних осіб або військовополонених, а також у житлових районах, які контролювалися збройними силами Російської Федерації.

Як повідомляла ZMINA в червні 2022 року, Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зі 108 заяв про сексуальне насильство, пов’язане з війною в Україні, наразі перевірило та підтвердило 23 випадки. Це, зокрема, випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катування, примусу до публічного роздягання, погроз сексуальним насильством та інші форми сексуального насильства. З цієї кількості перевірених кейсів дев’ять випадків СНПК скоєно щодо жінок, 13 – щодо чоловіків і один – щодо дівчинки (погроза сексуальним насильством).


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter