Повітря в Маріуполі вночі прогрівається до трьох градусів, але більшість містян живуть без опалення

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі російська адміністрація не змогла запустити більшу частину котелень, а тому мешканці міста змушені жити в холодних напівзруйнованих будинках. 

Про ситуацію в місті розповіли журналісти місцевого видання 0629. 

Люди в Маріуполі. Фото: Alexander Ermochenko / Reuters

Влітку росіяни казали, що обігріватися маріупольцям доведеться в наметах, у вересні обіцяли відкрити сотню мобільних котельних, які б працювали на дизельному паливі, але зараз, коли повітря в Маріуполі вночі опускається до +3 градусів, більшість людей живуть без тепла. 

Маріупольські журналісти пояснюють, що до окупації в місті працювало 62 котельні, з яких 22 обіцяли відремонтувати окупанти, але реально праюють частково лише 10. Так, у Приморському районі нещодавно запустили лише один із двох котлів ПРМ-2, що дозволило подати тепло в 14 п’ятиповерхівок. 

“Ситуація від окупантів виглядає так: скоро прибуде нова котельня з Чебоксар, скоро прибудуть нові мінікотельні, скоро запустимо в роботу 22 котельні Маріуполя. Але ці новини в майбутньому часі трохи запізнилися з реалізацією“, – кажуть журналісти. 

Також росіяни в Маріуполі не змогли за час окупації полагодити пошкоджені будинки, наприклад вставити вікна. У Західному мікрорайоні, який називають найбільш відремонтованим, вікна привозять та просто лишають під стінами. 

“На Лівобережжі, в Кальміуському районі, ситуація просто катастрофічна. Люди у відчаї, бо немає сенсу вмикати електрообігрівачі, якщо в тебе немає навіть вікон”, – зазначають медійники. 

Попри низьку температуру в приміщеннях у Маріуполі продовжують працювати установи, зокрема дитячі садочки. Радник міського голови Петро Андрющенко каже, що “в батьків немає іншого вибору, як залишати дітей у цьому морозильнику через необхідність роботи”.  

Нагадаємо, що, за розрахунками міської влади, без опалення взимку залишаться 62 тисячі маріупольців. 

Гуманітарну ситуацію в окупованому місті називають катастрофічною ще від початку повномасштабного російського вторгнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter