Повістки мають вручати лише вдома або на роботі

Дата: 30 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Причиною неприбуття на пункт збору може бути хвороба військовозобов’язаного або смерть його близького родича.

Як повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи з посиланням на сайт “24”, процедура вручення повісток у законодавстві детально не прописана.

За інформацією Генштабу, вручення повістки не завжди означає призов на службу, іноді повістку можуть виписати з пропозицією з’явитися до військомату для перевірки облікового запису або співбесіди. Також це вимога з’явитися до військомату для проходження медкомісії. Повістка з вимогою з’явитися з речами у зазначений пункт збору вручається військовозобов’язаним, які пройшли співбесіду, медкомісію і отримали мобілізаційне розпорядження.

Після вручення мобілізаційного розпорядження військовозобов’язаного можуть викликати до армії не одразу. Однак за неприбуття на збірний пункт у зазначений час передбачено кримінальне покарання на строк від 2 до 5 років.

У повістці повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові мобілізованого, адреса, дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які мобілізований повинен мати при собі. Військова спеціальність повинна співпадати зі спеціальністю, записаною у військовому квитку. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписом військового комісара. Корінець від повістки з підписом військовозобов’язаного повинен зберігатись у військкоматі.

Повістка вручається особисто в руки військовозобов’язаному, при отриманні він повинен поставити свій особистий підпис, інші особи цього робити не можуть. Повістки не мають надсилати поштою, передавати через третіх осіб, а також повідомляти телефоном.

За даними юристів, до документів, які засвідчують особу та на підставі яких можуть видати повістку, належать паспорт та водійські права. Якщо повістку вручають за місцем роботи, то таким документом може бути робоче посвідчення. Вручення на підставі студентського квитка чи пенсійного посвідчення є незаконним.

За словами правозахисників, незважаючи на те, що іноді повістки вручають прямо на вулиці, робити це мають лише там, де є можливість встановити особу, тобто вдома або на робочому місці. Повістки можуть вручати військові комісари або уповноважені ними особи. Працівники МВС та ДАІ можуть перевіряти документи, але вручати повістки не мають права.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт є хвороба, яка позбавляє можливості з’явитись; смерть чи важка хвороба близького родича; перешкода стихійного характеру або інші обставини. Причини неявки потрібно підтвердити документально.

Нагадаємо, 19 червня в Україні почалася шоста хвиля мобілізації. Тепер мобілізовують і тих військовозобов’язаних, які до цього не служили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter