Повінь у Ялті винесла в море сміття

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В окупованій Ялті дощі спричинили повінь, що винесла в море купи сміття. 

Про це у фейсбуку повідомив колишній очільник Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов

Фото: фейсбук-сторінка Єгора Фірсова

Із 17 червня в Криму не зупинялися зливи, що спричинили масштабні повені спочатку в Керчі, а згодом у Ялті. 18 червня в курортному місті вийшли з берегів річки, а тому там ввели надзвичайний стан. Наступного дня дощі не скінчились, тож сильні потоки несли воду вулицями в море. Внаслідок повені травми вже отримали 18 осіб, одна людина загинула, а 60-річна жінка зникла безвісти. 

За словами Фірсова, сміття, яке винесло в море, роками накопичували на нелегальних полігонах, зокрема, будівельники. 

“За сім років анексії на нелегальних сміттєзвалищах Криму накопичилося будівельне сміття та побутові відходи. Цей випадок – красномовна ілюстрація семирічної окупації Криму Росією. Безвідповідальність та байдужість – це саме те, що відрізняє теперішнє становище півострова”, – написав він.

 
Фото: фейсбук-сторінка Яніни Павленко

Про проблему відходів у Криму не перший рік говорять як правозахисники, так і медіа. Окупаційна влада, як розповідають журналісти, фактично розв’язує лише проблему вивозу сміття на полігони, однак не їхньої утилізації. 

Україна, на думку аналітика організації “КримSOS” Євгенія Ярошенка, має збирати всі дані про нищення Росією довкілля на окупованих територіях, щоб надалі використовувати їх у міжнародних судах. Наразі існує щонайменше п’ять міжнародних інстанцій, куди українська влада може звернутися для притягнення до відповідальності за це, а саме:

  • Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • Міжнародний Кримінальний суд;
  • Постійна палата Третейського суду в Гаазі;
  • Європейський суд з прав людини;
  • Комітет ООН з прав людини.

У нещодавно у звіті правозахисників, присвяченому впливу окупації на екологію Криму, автори вказували, що за сім років чи не найбільші проблеми спричинило будівництво Керченського мосту та траси “Таврида”. Однак негативно впливають на екологію також неконтрольоване збільшення морського промислу та військові навчання.

Нагадаємо, що в серпні 2018 року в кримському Армянську стався викид невідомої речовини з заводу “Кримський титан”. Згодом тільки до українських прикордонників по допомогу звернулися десятки людей. Про скарги на здоров’я місцевих жителів повідомляли й підконтрольні Кремлю посадовці. 

Через хімвикиди на реабілітацію у 2018-му скерували також пів тисячі дітей та дорослих з Херсонщини, які перебували в зоні небезпечного впливу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter