Український контент у фейсбуку та інстаграмі не модерується з Москви — Мета

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Пости українських користувачів у фейсбуку та інстаграмі, попри поширену думку, не модерують з Москви, з цим контентом працюють українські модератори.

Про це у відповідь на запит Forbes повідомили в компанії Мета.

Глава компанії Мета Марк Цукерберг. Джерело: thetealmango.com

Материнська компанія має 15 тисяч рецензентів контенту, а загалом питаннями безпеки в компанії опікуються 40 тисяч людей. Команди розташовані по всьому світу в різних часових поясах, уточили в Мета.

“Всупереч деяким міфам, у нас немає і ніколи не було модераторів, які працюють з Москви. У нас там також немає і ніколи не було офісу”, — заявили в компанії.

Регіональний офіс, що керує 28 країнами всього регіону Центральної та Східної Європи, включно з Україною, розташований у Варшаві.

Для перевірки вмісту постів та скарг користувачів компанія використовує поєднання людської праці та технологій штучного інтелекту (AI). У цих командах працюють носії української мови, які розуміють локальний контекст. Український контент, який потребує мовної та культурної експертизи, перевіряють українські модератори.

Водночас у Мета заявили, що кількість скарг не впливає на рішення про видалення контенту: якщо допис не порушує правил і стандартів соцмережі, навіть велика кількість скарг не призведе до бану.

У Forbes нагадали, що з початку повномасштабного російського вторгнення українські користувачі постійно стикаються з тим, що пов’язані з війною та її наслідками сторінки й дописи у фейсбуку, інстаграмі, твіттері, тік-току, лінкедін систематично блокуються й видаляються. При цьому точні алгоритми модерації не оприлюднюють.

На початку російського вторгнення в Україну Мета створила Центр спеціальних операцій (Special Operations Center), який тут називають “ще однією лінією захисту від дезінформації”, що дає змогу швидше видаляти контент, який порушує стандарти й правила спільноти.

У компанії заявили про те, що працюють з понад 90 партнерами з перевірки фактів більш ніж 60 мовами, щоб переглядати й оцінювати точність вмісту. Також у компанії стверджують, що збільшили фінансування для українських партнерів із фактчекінгу.

Нагадаємо, що 17 листопада фейсбук заблокував сторінку “Телебачення Торонто”. Акаунт видалили через “мову ворожнечі” у відео про видатного українського історика Володимира Антоновича. Згодом акаунт відновили.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що інстаграм припинив доступ до сторінки Асоціації родин захисників “Азовсталі”, де рідні військових, які боронили Маріуполь від росіян, повідомляли про все, що відбувається з ними після того, як вони потрапили в полон у травні 2022 року. Пізніше сторінку відновили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter