Посольство України в Латвії сприятиме поверненню в Україну бранця Кремля Андрія Захтея

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Посольство України в Латвії сприятиме у перетині російсько-латвійського кордону звільненого бранця Кремля Андрія Захтея, якщо той прибуде на територію Латвійської Республіки. Посольство висловило готовність у межах своєї компетенції сприяти захисту законних прав та інтересів українського громадянина.

Таку відповідь посольства опублікував Кримськотатарський ресурсний центр.

Андрій Захтей

У листі адвокату політв’язня зазначено, що відсутність своєчасно вклеєного фото (45 років) в українському паспорті Андрія Захтея теж не стане перешкодою для його в’їзду у Латвію.

Водночас прикордонна служба Латвійської Республіки у своєму листі на адресу посольства України заявила, що у країні діє законодавство щодо підтримки цивільного українського населення, яке потерпає від російської агресії, тому ситуацію із Захтеєм у разі його перетину кордону з Латвією оцінюватимуть індивідуально, враховуючи наявні у нього документи та інші обставини.

Раніше повідомлялося, що 10 лютого 2023 року, одразу після закінчення відбування покарання, росіяни під конвоєм перевезли Захтея до центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області, де за рішенням суду він перебуває та перебуватиме до 12 травня.

Раніше, 8 березня, Державна міграційна служба України відмовила Андрію Захтею у видаванні документів для повернення до України. У зв’язку з відсутністю консульських зв’язків України з РФ повернення політв’язня можливе тільки через треті країни. Дружина бранця Оксана разом з адвокатом звернулася до Латвії, що попередньо погодила виїзд для Захтея. Зараз вони чекають письмового підтвердження від Латвії для повернення Андрія додому.

“Попри те, що ДМС України 8 березня 2023 року відмовила у видачі Захтею посвідчення на повернення в Україну, вдалося без шкоди національним інтересам України розв’язувати питання встановлення особи та підтвердження українського громадянства Захтея. Останнє, що вимагали росіяни, було підтвердження третьої країни про те, що вона не заперечує проти перетину державного кордону громадянином України Андрієм Захтеєм. Нарешті сьогодні за сприяння МЗС України вдалося отримати таке підтвердження від Латвійської Республіки”, – повідомив КРЦ.

Разом із Захтеєм у центрі тимчасового утримання іноземних громадян перебуває інший політв’язень Микола Шиптур, який також відбув свій термін покарання повністю, проте досі не повернувся додому. Микола перебуватиме там за рішенням суду до 6 червня.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про затримання в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом. 

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Відомо, що за період із серпня до листопада 2016 року в Криму окупанти затримали дев’ять громадян України, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційної ФСБ звинуватили їх у диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter