Посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Посли Європейського Союзу погодили 11-й пакет санкцій проти Росії.

Про це повідомило у твіттері Шведське головування в Раді ЄС.

Джерело: УНІАН

“Сьогодні посли ЄС узгодили 11-й пакет санкцій проти Росії. Пакет містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та окремим лістингам”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 7 червня посли ЄС не досягли згоди щодо 11-го пакета санкцій проти РФ, тому домовилися продовжити перемовини щодо його змісту.

Серед причин, що не дозволили узгодити черговий пакет санкцій, стала незгода Греції та Угорщини з тим, що Україна внесла деякі з їхніх компаній до списку “спонсорів війни”. Таку інформацію надало видання Politico з посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

Уряди цих країн наполягали на тому, щоб Київ викреслив їхні компанії з цього списку.

Деякі країни, зокрема Німеччина та Франція, висловили занепокоєння долученням механізму покарання країн за межами ЄС, які можуть допомагати РФ обходити санкції. На їхню думку, це може зашкодити дипломатичним відносинам, наприклад, з Туреччиною та Китаєм.

Зі свого боку Україна наполягала на прискоренні процесу ухвалення чергового пакета санкцій ЄС проти країни-агресора та застосуванні дієвих обмежень проти її військово-промислового комплексу.

Нагадаємо, що вперше ЄС увів санкції проти Росії у відповідь на її агресію щодо України 2014 року.

Після повномасштабного вторгнення 2022-го обмеження суттєво розширили: протягом року в ЄС ухвалили 10 пакетів санкцій, останній – через рік після початку вторгнення, 24 лютого 2023 року.

За даними ЗМІ, новий, 11-й пакет санкцій ЄС проти Росії стосуватиметься переважно контролю їхнього дотримання й нових інструментів боротьби з обходом обмежень. За словами глави ЄК Урсули фон дер Ляєн, у ньому також розширено список товарів для транзиту й посилено заходи проти третіх країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter