Посадка літака Ryanair у Мінську: білоруських авіапосадовців та агентів КДБ звинуватили в піратстві у США

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Мін’юст США передав до федерального суду південного округу Нью-Йорка обвинувальний акт щодо чотирьох білоруських посадовців, причетних до посадки літака Ryanair з опозиціонером Романом Протасевичем та росіянкою Софією Сапегою на борту у Мінську в травні минулого року. 

Про це повідомили на сайті Мін’юсту США. 

Фото: minsknews.by

Обвинувачення висунули щодо гендиректора “Білаеронавігації” Леоніда Чуро, його заступника Олега Казючиці, а також двох агентів КДБ, одного з яких ідентифікували тільки на ім’я та по батькові як Андрій Анатолійович.

Вони, за даними влади США, сфабрикували відомості про загрозу вибуху на борту, змусивши екіпаж екстрено приземлитися у Мінську замість Вільнюса, аби затримати Протасевича та Сапегу. За словами помічника директора з нью-йоркського відділення ФБР Майкла Дж. Дрісколла, обвинувачені розробили ретельно продуману схему, яку виявили слідчі.

“Від самого початку польотів із двигунами країни по всьому світу співпрацювали, щоб забезпечити безпеку пасажирських літаків. Відповідачі порушили ці стандарти, спрямувавши літак для досягнення неправомірної мети – придушення інакомислення та свободи слова… Ми прагнемо притягнути до відповідальності головних учасників шокуючої змови щодо авіаційного піратства, яка не лише порушила міжнародні норми та кримінальне законодавство США, але й потенційно поставила під загрозу життя чотирьох громадян США та десятків інших невинних пасажирів на борту”, – зазначив прокурор Деміан Вільямс.

Кожному з обвинувачених у США загрожує від 20 років до довічного ув’язнення.

Гендиректор “Білаеронавігації” Леонід Чуро. Фото: minsknews.by

Нещодавно Міжнародна організація цивільної авіації випустила звіт щодо інциденту з літаком, в якому йдеться, зокрема про те, що електронний лист про загрозу вибуху, який, за версією білоруської влади, й став офіційною причиною посадки, розіслали в щонайменше шість аеропортів Європи. При цьому Мінський аеропорт отримав повідомлення у той момент, коли літак уже готувався до екстреної посадки. 

Білоруська влада, як звернули також увагу автори звіту, не дотримувалася стандартних процедур, які прописані для подібних ситуацій. Так, наприклад, правила безпеки вимагають, щоб і пасажири, і екіпаж у разі загрози вибуху залишили літак, але свідки вказують, що людей не випускали, поки в ньому не провели обшук. 

Раніше диспетчер Олег Галегов, який повідомив пілоту літака, що на борту закладена бомба, назвав посадку рейса операцією білоруських спецслужб. Чоловік нелегально покинув батьківщину невдовзі після затримання Протасевича та Сапеги.

Нагадаємо, що засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу затримали торік 23 травня. Режим самопроголошеного Олександра Лукашенка визнав NEXTA  екстремістським, а тому Протасевичу на батьківщині загрожує до 15 років позбавлення волі. Через це він був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Правозахисники визнали Протасевича та Сапегу, якій загрожує до шести років в’язниці, політв’язнями. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter