Порушення окупантами вимог щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС збільшує ймовірність аварії – “Енергоатом”

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни на тимчасово окупованій ЗАЕС вивели енергоблок №4 зі стану “холодний зупин” у стан “гарячий зупин”. Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, навпаки, виводять з “гарячого” стану в “холодний”. Таке недотримання вимог ліцензії Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків збільшує ймовірність радіаційної аварії.

Про це заявили в НАЕК “Енергоатом”. 

Фото: Getty Images

“Перебування російських військових, зброї та важкої техніки на майданчику Запорізької АЕС, а також недотримання вимог ліцензій Держатомрегулювання веде до неминучої деградації обладнання та систем станції, важливих для безпеки. Це може призвести не лише до зростання кількості відмов обладнання, а й спровокувати виникнення радіаційної аварії”, – наголосив президент “Енергоатому” Петро Котін.

Він наголосив, що виконання ліцензійних вимог експлуатації атомних енергоблоків є запорукою безпечної експлуатації АЕС, а це безпека персоналу, населення та довкілля.

Як пояснює Котін, ліцензійні вимоги ґрунтуються не тільки на положеннях правил та норм, що діють в Україні, а ще й враховують багаторічний вітчизняний та міжнародний досвід експлуатації атомних станцій.

Відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС, до яких у червні поточного року внесли зміни, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно в стані “холодний зупин”. Отже, переведення енергоблоків у небезпечніший стан “гарячого зупину” – забороняється.

“Такі вимоги до експлуатації енергоблоків ЗАЕС були висунуті через відсутність своєчасного та якісного технічного обслуговування та необхідних поточних ремонтів обладнання протягом усього часу окупації станції. Але фейкова адміністрація нехтує не тільки законними вимогами легітимного оператора – “Енергоатому” – та регулятора, а й здоровим глуздом”, – наголосив очільник “Енергоатому”.

Такі дії окупантів уже призвели до низки аварійних ситуацій. Зокрема, на енергоблоці №4 внаслідок його розігріву сталося протікання радіоактивного теплоносія (води) з першого до другого контуру. Це є порушенням одного з бар’єрів на шляху поширення радіоактивного забруднення.

Аналогічна ситуація сталась і під час спроби росіян “розігріти” енергоблок №6. Крім того, його переведення в “гарячий” стан спричинило значне збільшення кількості рідких радіоактивних відходів на майданчику, що становить потенційну шкоду для персоналу, населення та навколишнього середовища.

Нагадаємо, що Україна фіксує прізвища всіх російських атомників, які приїздять на Запорізьку АЕС, наражаючи світ на ядерну небезпеку, щоб надалі щодо них ввели санкції.

Ще на початку липня українські посадовці оцінювали кількість російських військових та працівників “Росатома” в близько пів тисячі. Своїми діями, як уже неодноразово наголошувала МАГАТЕ, росіяни порушили всі сім базових стовпів ядерної й радіаційної безпеки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter